Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Opasni trend među mladim djevojkama

Pijanoreksija
Opasni trend među mladim djevojkama

 Mlade djevojke preskaču obroke i značajno smanjuju unos kalorija kako bi napravile mjesta za kalorije iz alkoholnih pića. Ovakvo se ponašanje kolokvijalno zove pijanoreksija, međutim ta pojava trenutno nije priznata kao poremećaj u prehrani premda je uvelike slična tipičnoj anoreksiji.

Premda se pijanoreksija pojavljuje i kod muškaraca i kod žena, ipak prevladava kod mladih žena. Jedna je studija otkrila da gotovo 60 posto studentica preddiplomskih studija pokazuje elemente pijanoreksije, prenosi bljesak.info. Britanska dobrotvorna udruga za edukaciju o alkoholizmu Drinkaware navodi da nešto više od pola litre piva sadržava 197 kalorija, odnosno isto koliko i kriška pizze. Čaša vina može sadržavati jednaku količinu kalorija kao i sladoled.

 Kako pijanoreksija nije službeno priznati poremećaj, još uvijek nisu poznati ni svi simptomi tog poremećaja. Stručnjaci smatraju da se oni koji pate od pijanoreksije tijekom opijanja prežderavaju te poslije toga čiste od dodatnih kalorija.  Konzumiranje alkohola na prazan želudac je i inače loša ideja jer može dovesti do trovanja alkoholom. 

 Stručnjakinja za prehranu i poremećaje u prehrani Rhiannon Lambert kaže kako je zasigurno bolje izbaciti alkohol nego hranu.

"Premda je dobro znati koliko kalorija ima u vašem omiljenom piću, ne smijete zbog toga preskakati obroke kako biste mogli više piti. Brojači kalorija više će profitirati ako iz svoje dijete izbace alkohol, a ne hranu", izjavila je.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.