Dogovorena cijena razvoda

EU i velika britanija
Dogovorena cijena razvoda

Velika Britanija i Europska unija postigli su načelni dogovor o iznosu britanskih obveza u Brexitu prema Uniji, izvijestio je list Daily Telegraph u utorak pozivajući se na neimenovane izvore.

List piše da je postignut načelni dogovor oko zahtjeva EU-a da London podmiri svoje obveze spram Unije u iznosu od 60 milijardi eura. U vijesti se kaže da će konačni račun za Brexit biti između 45 i 55 milijardi eura, prenosi bljesak.info.

EU kaže da bi britanski potezi trebali doći prije summita sredinom prosinca kako bi čelnici EU-a mogli odobriti novu fazu pregovora koji bi uključivali i buduće trgovinske odnose. Ukoliko je dogovor postignut to je znak da su se dvije strane znatno približile i dogovoru na summitu 14. i 15. prosinca što će im omogućiti da se preusmjere na razgovore o trgovinskim odnosima nakon Brexita. Europska komisija nije željela komentirati izvješće a neimenovani dužnosnik britanske vlade rekao je da ne zna za tvrdnje lista.

Dvije strane vjeruju da su već blizu dogovora oko ekspatrida u Britaniji i na kontinentu. Treći ključni kriterij za prijelaz u drugu fazu, načelni dogovor o izbjegavanju tvrde granice između EU-a i Ujedinjene Kraljevini koja bi mogla narušiti mir u Sjevernoj Irskoj, ostaje potencijalna prepreka.
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista