Prvi Sveučilišni gospodarski forum potaknuo suradnju akademske zajednice sa gospodarstvenicima

mostar
Prvi Sveučilišni gospodarski forum potaknuo suradnju akademske zajednice sa gospodarstvenicima
Foto: treci.ba Foto: treci.ba

Tržišni studijski programi, opremanje laboratorija, veći broj praktičnih sati nastave, angažiranje gospodarstvenika u izvođenju nastave, zajednički znanstveno-istraživački projekti, stipendiranje studenata od strane gospodarstva - samo su neki od ciljeva koje je na Prvom Sveučilišnom gospodarskom forumu naveo u govoru rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Tema foruma bila je o mogućnostima i perspektivama boljeg povezivanja i suradnje Sveučilišta i gospodarskog sektora, a sudjelovali su brojni uspješni gospodarstvenici, direktori javnih tvrtki i nositelji vlasti.

Rektor Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Zoran Tomić svečano je otvorio forum te je naglasio kako su u izgradnji sveučilišta budućnosti ljudski potencijali ključni čimbenik. Ocijenio je kako se Sveučilište i društvo nalaze pred novim izazovima, koji mogu biti i prijetnja, ali i šansa i prilika.

Zbog studenata i njihove budućnosti moramo biti odgovorni, odvažni, mudri i napose hrabri u donošenju teških odluka budućnosti i moramo imati sposobnost djelovanja na tržištu stvarajući novu konkurentnost“, izjavio je rektor Tomić.

Neki od strateških ciljeva foruma su razvoj gospodarstva, poticanje proizvodnje, stvaranje nove vrijednosti i povećavanje životnog standarda.

Težimo biti ogledalo i ponos ovog društva. Zajedničkim djelovanjem s gospodarstvom možemo bolje oblikovati tržišne i studijske programe, osmišljavati nove i zajedničke projekte, koji će biti od interesa kako za Sveučilište, tako i za gospodarstvo i društvo u cjelosti“, objasnio je Tomić.

Ciljevi Prvog Sveučilišnog gospodarskog foruma su i jednak razvoj županija osnivača Sveučilišta, da se zahvaljujući povezanosti sa realnim gospodarskim sektorom dođe do podizanja razine kvalitete nastave i istraživačkih projekata na Sveučilištu te usvajanja novih kompetencija, znanja i vještina profesora i studenata.

Direktor FEAL-a iz Širokog Brijega Tonćo Barbarić kazao je kako oni već više godina podržavaju suradnju sa Sveučilištem u Mostaru, a posebno s Fakultetom strojarstva i računarstva i Građevinskim fakultetom te kako imaju izuzetnu korist i žele podržati takav oblik suradnje.

Svi gospodarstvenici očekuju konkretnu suradnju na konkretnim projektima. Sve dok imamo takvu vrstu suradnje možemo očekivati za svako otvoreno pitanje da nam je prva adresa Sveučilište, a ako nemamo konkretnih zajedničkih projekata, onda smo mi dva paralelna svijeta i nigdje se ne dodirujemo“, kazao je Barbarić.

Pokretanje dislociranih studija Filozofskog, Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti koji se nalaze u Orašju su značajan korak za Sveučilište.

Ministar gospodarstva Županije Posavske Darko Kasap kazao je kako Vlada te županije već dugi niz godina aktivno sudjeluje u subvencijama prema Sveučilištu.

Naše gospodarstvo se oslanja sve više na kadrove koji se školuju na Sveučilištu u Mostaru te radimo sve što je u našoj moći da mladi ostaju u Županiji Posavskoj kroz određene subvencije“, naglasio je Kasap.

Prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zdenko Klepić kazao je kako u duhu promjena koje su potrebne našoj državi, zajednici i društvu, promjene su potrebne i Sveučilištu u Mostaru te da je jako velik jaz između onoga što se radi i što tržištu i gospodarstvu treba.

Trebamo vidjeti koje su potrebe tržišta rada da u tom smislu i mi uradimo određene korekcije. S druge strane ovdje smo da ponudimo gospodarstvenicima naš kadar, naše znanje i mogućnosti koje imamo te da saslušamo što oni misle i što njima treba“, izjavio je Klepić.

Cilj foruma je i demografski oporavak u županijama osnivačima zbog ostanka mladih obrazovnih ljudi, a organizatori ističu kako bi se trebao forum trebao održavati jednom godišnje.

Gabrijela Arapović/Antonija Kolakušić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista