Dijeliti frankofoniju i bogatiti svoju dušu!

Dani Frankofonije
Dijeliti frankofoniju i bogatiti svoju dušu!

Dani Frankfonije bit će održani od 16. do 31. ožujka u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Maglaju, ali i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Ovom manifestacijom ističu se prijateljski odnosi između država i vlada članica ili promatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF), velike zajednice koja promovira univerzalne vrijednosti u službi mira, solidarnosti i održivog razvoja i uključenosti mladih.

Program će, između ostalog, uključivati i gastronomski događaj Okus Francuske, koji  Francuska, nakon tri prethodna uspješna izdanja, organizira i ove godine. U Tjedanu frankofonskog filma bit će prikazano više filmova iz zemalja koje pripadaju Organizaciji Frankofonije. Osim navedenog, predviđena su i predavanja iz frankofone književnosti i jezika. Rousson je iskazao posebno zadovoljstvo što će ugostiti i izložbu 60 godina Štrumfova. Vodeći računa o mladim ljudima, kako je rekao, napravili su i program koji ima, ne samo pedagošku već i participativnu i obrazovnu dimenziju. Izložbe stripa u Sarajevu, razglednica u Mostaru, kazališne predstave  kao i filmovi namijenjeni su školarcima - pojasnio je.

Zajednički posao kojeg je predvodila ekipa našeg Francuskog instituta u BiH, u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci dao je bogat i raznovrstan program na području cijele Bosne i Hercegovine – rekao je ambasador Guillaume Rousson. Istaknuo je da je francuski drugi jezik koji se najviše izučava u svijetu i govori ga 274 milijuna ljudi na pet kontinenata, te je i drugi jezik u medijima.

Dani Frankofonije 2018 prva je ovakva manifestacija u kojoj učestvujem u Bosni i Hercegovini. Za ovogodišnje izdanje Dana Frankofonije moje instrukcije našem Odjelu za suradnju i kulturnu djelatnost bile su jednostavne: želim da frankofonija bude druženje, razmjena i prijateljstvo jer će na taj način, u to sam uvjeren, najbolje pronaći svoju dušu! - naglasio je ambasador Guillaume Rousson. 

Bosna i Hercegovina se OIF-u pridružila 2010. godine kao država promatrač. Alijanse Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini (IFBH) nalaze se u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Pored promocije francuskog jezika i kulture, alijansa u Mostaru djeluje na jačanju suradnje sa Francuskom i razvoju projekata iz područja kulture u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Program:
 20.3.2018. // 12h30 // Ogranak Francuskog instituta – natječaj za razglednicu Frankofono kinematografsko naslijeđe
 24.3.2018. // 12h00 // Ogranak Francuskog instituta – kreativna radionica Likovi iz frankofonih stripova
 29.3.2018. // 19h00 // CINESTAR – film Good luck Algeria
 31.3.2018 // 21h00 // Club CALAMUS – koncert Jall aux Yeux

Vera Vulić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista