Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Znanstvenici napokon objasnili zašto zglobovi pucketaju

Ljudska navika
Znanstvenici napokon objasnili zašto zglobovi pucketaju

Američki i francuski znanstvenici posvetili su se istraživanju zvuka pucketanja zglobova, ljudske navike koje se mnogi groze, a još je više onih kojima često pucketaju zglobovi. 

Prepoznatljiv zvuk može se objasniti u tri različite matematičke jednadžbe, objašnjavaju znanstvenici koji tvrde kako do zvuka pucketanja zglobova dolazi zbog malenih mjehurića koji pucaju u tekućini zglobova prilikom promjene tlaka, piše BBC.

O ovom se fenomenu raspravlja cijelo stoljeće, a sada ga je počeo istraživati student znanosti Vineeth Chandran Suja nakon što je pucketao zglobovima na satu. Sa svojim profesorom dr. Abdulom Barakatom razvio je tri jednadžbe koje objašnjavaju zvuk koji nastaje kada ''lomimo'' prste na rukama odnosno zglobove.

"Prva jednadžba opisuje varijacije tlaka unutar našeg zgloba kada pucketamo njima, druga je dobro poznata koja opisuje varijacije veličine mjehurića kao odgovor na varijacije tlaka dok se u trećoj jednadžbi povezuje veličina varijacije mjehurića s onima koji proizvode poznati zvuk",  objasnio je dr. Abdul Barakat sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji.

"Kada pucketamo našim zglobovima, zapravo ih razdvajamo, a kada to činimo, tlak se smanjuje. Pojavljuju se mjehurići u tekućini koja ''podmazuje'' zglobove, poznatoj kao sinovijalna tekućina. Tijekom procesa pucketanja zglobova dolazi do različitih varijacija tlaka u zglobu što prouzročuje veliku brzinu kretanja mjehurića, a to dovodi do zvuka koji povezujemo s pucketanjem",  objasnio je student Chandran Suja.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.