UNO BiH - Prihodi veći za 158 milijuna KM

porez
UNO BiH - Prihodi veći za 158 milijuna KM

Iz sredstava koje prikupio UNO s više od 80 posto financiraju se svi nivoi vlasti u BiH: država, entiteti, Brčko Distrikt, kantoni u FBiH i općine u cijeloj BiH, piše FENA.

Prihodi od neizravnih poreza u prva tri mjeseca ove godine iznosili su milijardu i 701 milijun KM i veći su za 158 milijuna KM ili 10,25 posto u odnosu na isti period 2017., potvrđeno je danas iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Iz sredstava koje prikupio UNO s više od 80 posto financiraju se svi nivoi vlasti u BiH: država, entiteti, Brčko Distrikt, kantoni u FBiH i općine u cijeloj BiH.

Nakon izvršenih povrata poreskim obveznicima koji su u prva tri mjeseca 2018. godine ostvarili pravo na povrat PDV u iznosu od 319 milijuna KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko iznosili su milijardu i 382 milijuna KM i veći su za 133 miliona KM u odnosu na prihode koje su s Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2017. godine.

Kad su u pitanju samo prihodi prikupljeni u mjesecu ožujku 2018. UNO je prikupila 575 milijuna KM indirektnih poreza što je za 24 milijuna KM više u odnosu na ožujak 2017. godine.

Za financiranje državnih institucija u prva tri mjeseca 2018. godine raspoređen je iznos od 184 milijuna KM. Ostatak sredstava raspoređen je na način da je Federacija BiH dobila 751 milijun KM, Republika Srpska 376 miliona KM i Brčko distrikt 41 milijun KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputova (0,10 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 6,5 milijuna KM, Republika Srpska 4,3 milijuna KM i Distrikt Brčko 0,2 milijuna KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,10 KM.

Uprava je u ožujku izvršila prijenos sredstava na poseban podračun otvoren u Središnjoj banci BiH za uplate prihoda od putarine za izgradnju autoputova i izgradnju i rekonstrukciju drugih putova koje su izvršene u mjesecu veljači 2018. godine.

Iz UNO pojašnjavaju da je izvršen prijenos prikupljene putarine za autoputove i druge putove, a prema podacima iz mjesečnog izvještaja o naplaćenim i raspoređenim prihodima u iznosu od 25.873.123,77 KM. Raspodjela prihoda od putarine za izgradnju autoputova i izgradnju i rekonstrukciju drugih putova vršit će se po metodologiji koju propiše Upravni odbor posebnim aktom.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista