Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Sve više mladih ovisno o internetu

DRUŠTVENE MREŽE
Sve više mladih ovisno o internetu

 „Neprestano tipkanje poruka i pregledavanje Facebook-a i Instagrama pravdala sam kraćenjem vremena kada mi je dosadno, ali kada sam primijetila da to prerasta u ovisnost i da sam nervozna ako mi mobitel neprestano nije u rukama, tada sam potražila pomoć od psihologa“, izjavila je jedna studentica za treći.ba.

U današnje vrijeme internet je postao dostupan svima i sve je veći broj ljudi, prvenstveno mladih, koji postaju ovisi o njemu.

Ovisnost o internetu kod adolescenata povezano je s emocionalnim, ponašajnim i psihosomatskim simptomima. Prekomjerno korištenje interneta u visokoj je korelaciji   sa simptomima depresije. Utvrđeno je da se kod osoba ovisnih o internetu u situacijama kada nisu u mogućnosti pristupiti mu, često kao posljedica javljaju iritabilnost, anksioznost i naposljetku agresija.

„Prema jednoj od najčešće korištenih definicija problematično korištenje interneta predstavlja nemogućnost kontrole surfanja internetom što pojedinca dovodi do osjećaja tjeskobe i poremećaja funkcioniranja pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti“, objasnila je dr. sc. Kristina Sesar, pročelnica studija psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

U istraživanju koje je provedeno na području ZHŽ-a s ciljem ispitivanja učestalosti  korištenja interneta pokazano je da djevojke postižu statistički značajno više rezultate na ljestvicama zapuštanja i poremećaja kontrole u odnosu na mladiće. Ustanovljena je pozitivna povezanost problematičnog korištenja interneta s depresivnošću, anksioznošću i stresom.

„Ako se mladi žele trgnuti iz virtualnog svijeta, preporučujem da svoje slobodno vrijeme ispune športskim i drugim aktivnostima te da si ograniče vrijeme koje provode uz kompjuter jer će jedino na taj način vidjeti pomaka“, kazala je dr.sc. Sesar.

Danijela Mandić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.