Bevanda: Institucije EU su uz nas, ali su ključne odluke na nama

BiH i EU
Bevanda: Institucije EU su uz nas, ali su ključne odluke na nama

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnara Wigemarka koji je zvanično uručio izvještaj o napretku za BiH.

Wigemark je podsjetio da je Europska komisija u utorak objavila Paket proširenja u kojem se procjenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže EU, te da je izrađen privremeni izvještaj za BiH, u prijelaznom periodu između prošlog izvještaja i pripreme mišljenja Europske komisije. Kako je dodao, taj prijelazni izvještaj analizira samo neke oblasti, ali ne uključuje ništa od odgovora na Upitnik Europske komisije dostavljenih u veljači.

Ovaj izvještaj, po njegovim riječima, obrađuje osnovne oblasti koje uključuju prije svega vladavinu prava i temeljna prava i funkcioniranje demokratskih institucija, zatim javnu upravu, a treća oblast se odnosi na ekonomske reforme i razvoj.   

- Pored ocjene stanja u ovim temeljnim oblastima također se naglašava važnost provođenja reforme Izbornog zakona i to prije svega u smislu izbora delegata u Dom naroda u Federalnom parlamentu. Naglašava se važnost odgovarajućih izmjena i dopuna Izbornog zakona kako bi se i bez odlaganja, osiguralo nesmetano provođenje izbora u listopadu, te izbornih rezultata. Iz tog razloga i mi sa svoje strane kontinuirano apeliramo na sve političke lidere u BiH da se iznađe rješenje i postigne kompromis na rješavanju pitanja Izbornog zakona u BiH - naveo je Wigemark.

U političkom dijelu samog prijelaznog izvještaja, kako je dodao, naglašava se i važnost provođenja presude Ustavnog suda iz 2010., a koja se tiče provođenja lokalnih izbora na području Grada Mostara.  

Ovaj privremeni izvještaj o BiH, kako je kazao Bevanda, pokazuje da su institucije EU uz nas, ali su ključne odluke isključivo na nama. 

- Za mene osobno i politiku koju provodim, Europska unija nema nikakvu alternativu i naš put vodi u jednom smjeru, ka Europi.  Zato kakav god da je ovaj privremeni izvještaj i koliko god zadataka da je pred nama, mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu - istakao je Bevanda. 

Osnovne primjedbe koje su se mogle čuti na prezentaciji izvještaja, kako je naveo, odnose se na pitanja nedostatka dijaloga i političke odgovornosti da se stvari pomjere sa mrtve točke. S tim u vezi, posebno je istaknuta neophodnost hitnog rješavanja pitanja izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se osiguralo održavanja izbora u listopadu i nesmetana provedba izbornih rezultata.

- Primjedbe koje ćemo iščitati u ovom izvještaju poznate su i nama samima, ali po meni, dobro je što su u Evropskoj komisiji detektirali probleme, kako bismo se što bolje fokusirali na njih i rješavali ih. Kako je jučer rekao komesar Johannes Hahn nema besplatne karte za EU, a ja ću samo dodati da nijedna cijena nije visoka da bismo uz tu kartu stigli u EU - dodao je Bevanda.

Fena

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista