Što je phishing i kako se od njega zaštititi

Phishing
Što je phishing i kako se od njega zaštititi

Sve dok mogu dobiti vrijedne informacije ili novac, kriminalci ne prezaju od napada. Oni znaju da tvrtke svih veličina, pravne ili fizičke osobe mogu biti izvor vrlo osjetljivih podataka.

Phishing je pokušaj prikupljanja osjetljivih informacija kao što su korisnička imena, brojevi kreditnih kartica ili zaporke kako bi se te informacije zlonamjerno koristile. Krađa identiteta u pravilu se provodi putem elektroničke pošte i oslanja se na zastrašivanje ili “poznavanje” korisnika kako bi ga se navelo da otvori privitak, klikne na poveznicu i posjeti web stranicu sa zlonamjernim softverom.

Tako potiču zaposlenike da nesvjesno pokrenu zlonamjerne datoteke na svojim računalima, omoguće napad na cijelu mrežu ili dobiju pristup osjetljivim korporativnim informacijama bez znanja korisnika, navodi tockanai.hr.

Kako se zaštiti od ovakvih situacija

Ključna je edukacija. Mnogi zaposlenici ne shvaćaju koliko je važna njihova uloga u zaštiti tvrtke. Bez obzira je li riječ o phishingu ili društvenom inženjeringu, kriminalci trebaju osnovne podatke poput imena, datuma rođenja ili adrese kako bi dobili pristup mrežama. Ako to uspiju, potrebno je samo nekoliko jednostavnih koraka do resetiranja lozinke i dobivanja neograničenog pristupa. Uz veću opreznost zaposlenika, može se zaštititi tvrtka i podaci od samog unosa podataka u sustav.

Stela Radojević

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista