Katarina Velika: Žena zbog koje su sve ruske djevojčice krenule u školu

NA DANAŠNJI DAN
Katarina Velika: Žena zbog koje su sve ruske djevojčice krenule u školu

Drugog svibnja davne 1729. godine rođena je Katarina II. Velika, ruska carica poznata kao jedna od najmoćnijih vladarica svih vremena. Tijekom njezine vladavine Rusija je stekla velik teritorij na crnomorskoj obali, svladala poljske ustanke i tako postala dominantna sila istočnog i jugoistočnog dijela Europe. Kao predvodnica prosvijećenog apsolutizma u Rusiji, Katarina je nastojala svojem carstvu pružiti europski tretman putem brojnih reformi.

Život Katarine II. Velike obavijen je mnogim tajnama te ni danas, više od 220 godina nakon Katarinine smrti, ne prestaje kopkati javnosti, a u dijelove njezinog života ovog ljeta može zaviriti i hrvatska publika u jedinstvenoj izloži posvećenoj "Majci domovine", kako su je nazivali Rusi.

Ime joj nije bilo Katarina, a nije čak ni bila Ruskinja

Međutim, najveća ruska vladarica čak nije ni bila Ruskinja. Katarina Velika rođena je kao njemačka princeza Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst. Zahvaljujući snažnim vezama koje je imala njezina majka, mlada Sophie mogla je birati između desetaka prosaca iz svih krajeva Europe.

Kako ju je majka cijeli njezin život pripremala za dobar brak, odmah je upala u oči ruskoj kraljici Elizabeti, koja je svog nećaka Petra odabrala kao nasljednika, a u Sophie vidjela njegovu idealnu partnericu. Tako se s navršenih 16 godina Sophie udala u rusku obitelj Romanov i uzela novo ime Ekatarina (Katarina).

Uvijek je dobila ono što je htjela

Katarina je bila vrlo mudra i znala je kako stvari okrenuti u svoju korist, ali i u korist cijelog ruskog naroda. Vidjevši kako njezin suprug srlja u propast brzim okončanjem ratova s Pruskom, što Rusima nije bilo ni najmanje drago, uzela je stvar u svoje ruke.

Prepoznala je priliku i nekoliko mjeseci kasnije, nakon abdikacije njezinog supruga potpomognutom pritiskom naroda, sjela je na prijestolje kao samostalna ruska carica. Iako su u to vrijeme dvorom kružile glasine da ni jedno njezino dijete nije muževo, pa čak ni nasljednik, to je nije omelo u vladanju svijetom.

Unaprijedila je kulturni život Rusije

U početnom periodu Katarinine vladavine, Rusko Carstvo je u očima ostatka svijeta bilo vrlo nazadno. Ona je čvrsto odlučila to promijeniti prosvjetiteljskim reformama, koje su napose uključivale rad na umjetnosti i edukaciji. Prvotno je utemeljila privatnu školu za djevojčice iz viših društvenih slojeva, a kasnije je otvorila besplatne škole diljem Carstva za svu djecu.

Jednako je tako sponzorirala brojne kulturne projekte, napisala nekoliko libreta za opere, skupljala umjetnine i razmjenjivala pisama s Voltaireom i Denisom Diderotom, pozivajući ih u Rusiju. Štoviše, upravo je Diderot bio taj koji joj je nadjenuo nadimak Katarina Velika.

www.zadovoljna.dnevnik.hr

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista