​Opet poskupilo gorivo u FBiH

5 do 10 pfeninga po litri
​Opet poskupilo gorivo u FBiH

Cijene goriva u Federaciji BiH od jučer su veće za 5 do 10 pfeninga po litri, a isti scenarij se očekuje i u Republici Srpskoj ukoliko nastavi da raste cijena nafte na svjetskom tržištu.

Ovo je od veljače treće poskupljenje goriva u BiH. Prvo su, nakon što je 1. veljače na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama BiH, pumpadžije u cijeloj BiH cijenu goriva podigle za 18p feninga po litru, a drugi val poskupljena bio je polovinom prošlog mjeseca samo u RS, kada su cijene skočile u prosjeku 7 pfeninga, a sada isti scenario imaju i građani FBiH, prenosi RS.seebiz.eu

"Energopetrol", jedan od najvećih distributera u FBiH i firma koja ima najviše pumpi u tom entitetu, već je povećao cijenu goriva, a najavljuju da će sljedećeg tjedna ponovo doći do povećanja.

Jasmina Polimac iz "Energopetrola" kaže da su cijene od ponedjeljka više za 5 pfeninga, mada je na pumpama razlika i do 10 pfeninga.

"Cijene su veće zbog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, a od sljedećeg tjedna u planu je novo poskupljenje", ističe Polimac.

Na pumpama "Hife" juče nisu povećali cijene goriva, ali su nam iz ove kompanije rekli da će cijene sigurno "ići gore".

Iz Udruženja prometnika naftnih derivata u FBiH ističu da nemaju najava poskupljenja goriva, ali da je činjenica da je cijena nafte porasla na svjetskom tržištu i da sve ovisi o distributerima i cijeni po kojoj oni nabavljaju naftu.

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, ističe da gorivo u Republici Srpskoj za sada nije poskupjelo.

"S obzirom na to da su distributeri u RS nedavno korigovali cijenu goriva u skladu s povećanjem cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, cijene goriva u RS neće biti dodatno povećane. Međutim, ukoliko cijene sirove nafte na svjetskom tržištu nastave da rastu, rafinerije će povisiti cijene svojih proizvoda, pa će i distributeri biti prinuđeni da povećaju cijene goriva. Bitno je napomenuti da je cijena goriva u RS i dalje mnogo niža nego u FBiH, čime je još jednom postalo jasno da distributeri nafte i naftnih derivata u RS posluju s najmanjom maržom u regiji", kazao je on.

Mirsad Isaković, univerzitetski profesor i finansijski stručnjak, ističe da je formiranje cijena na tržištu slobodno, te da država na cijenu nafte može uticati jedino ako ima rezerve.

"S obzirom na to da BiH nema rezerve ni za jedan dan, a recimo SAD imaju rezerve za 15 godina, onda je normalno i očekivati da cijene goriva rastu s obzirom na povećanje cijena na svjetskom tržištu", kazao je Isaković.

Dodao je da odgovor treba tražiti u Vijeću ministara BiH i da će to kao parlamentarac svakako učiniti na narednoj sjednici Predstavničk doma BiH, zakazanoj za 17. svibnja. Ističe da bi rast cijena goriva mogao prouzrokovati i rast cijena ostalih životnih namirnica.

Na svjetskim tržištima cijene nafte od početka godine svaki mjesec se povećavaju. Krajem travnja cijene na svjetskom tržištu skočile su za 8% i dostigle najvišu razinu od kraja 2014. godine.

U očekivanju američke odluke o obnavljanju sankcija Iranu i usljed produžetka ekonomske krize u Venecueli, cijena nafte ponovo raste i u ponedjeljak je bila 76 dolara za barel. Na londonskom tržištu cijena barela povećana je za 80 centi i iznosila je 75,67 dolara. Na američkom tržištu barelom je trgovano po 84 centa višoj cijeni, koja iznosi 70,56 dolara. Cijene je podstakla kriza u Venecueli, velikom izvozniku nafte, koja je zasjenila povećanje američke proizvodnje za više od četvrtine tijekom protekle dvije godine - na 10,62 miliona barela dnevno, tumače ekonomski analitičari. Američka naftna kompanija "Konokofilips" odlučila je da preuzme ključnu imovinu venecuelanske naftne firme PDVSA na Karibima kako bi u arbitražnom postupku isposlovala naknadu od dvije milijarde dolara. Taj potez mogao bi dodatno da pritisne ionako smanjenu proizvodnju i izvoz moćne venecuelanske kompanije, navode ekonomski portali.

Inače, potporu cijenama pružila je i ocjena Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da se višak globalnih zaliha nafte gotovo istopio. U mjesečnom izvještaju OPEC je naveo i da je proizvodnja njegovih članica u ožujku pala na 31,96 miliona barela dnevno, što znači da je smanjena za 201.000 barela dnevno u odnosu na veljaču.Nažalost, naftni distributeri predviđaju da će cijena barela i dalje rasti.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista