prof. Stanko Špoljarić: „Ivana Ćavar je pjesnik sakralne umjetnosti“

IZLOŽBA U TOLISI
prof. Stanko Špoljarić: „Ivana Ćavar je pjesnik sakralne umjetnosti“

S prvim danima Uskrsa otvorena je izložba pod nazivom „U jutro Uskrsa“ Ivane Ćavar u galeriji Franjevačkog samostana u Tolisi, u Bosanskoj Posavini. U dva prostora galerije predstavljeno je  dvadesetak ulja na platnu s temom Uskrsa kao i recentni ciklus Put Križa.

Fra Nikola Bošnjak, inicijator izložbe zajedno sa gvardijanom fra Mariom Jurićem brojnim je posjetiteljima uputio riječi dobrodošlice. Likovni kritičar, Stanko Špoljarić svojim osvrtom u katalogu kao i na samoj večeri otvorenja pratio je i ovaj ciklus slika Ivane Ćavar. „Hrvatska suvremena sakralna umjetnost nema umjetnika koji bi bolje i potpunije donio, interpretirao, slikarskije i nadahnutije iskazao svoje ljudske, umjetničke i vjerske osjećaje kao što je to Ivana Ćavar. Ona je zapravo  pjesnik sakralne umjetnosti. Slikajući prizore iz evanđelja, ona poštuje ona tri najvažnija uvjeta sakralne umjetnosti: poštovanje, razumjevanje i prihvaćanje“, istaknuo je u svome govoru prof. Stanko Špoljarić.

Slikarica Ćavar na otvorenju je naglasila da je prenoseći svoj unutarnji doživljaj Kristova Uskrsnuća na platno nastojala izraziti ne samo tjelesno, nego i ono transcedentalno, duhovnu blizinu Krista, u kojem se prepoznaje istinska radost kao bit samog Uskrsa.

U katalogu izložbe je istaknuto:
„Svjetlo, plemenitost boje, vertikalitet oblika, na prvi pogled sugeriraju formalna načela u tvorbi slike. Ali to su i elementi sadržaja, svečanosti ugođaja proizašlih iz ideje djela. Ivana Ćavar svoj slikarski stav bazira na suptilnosti forme gdje tanahnošću svjetla u silnicama boje uzdiže figure i sav okolni prostor ka stanju sakralnog. Uskrs, najveći kršćanski blagdan prožet je svjetlom, u simboličnom smislu i zbilji, gdje tjelesnost uskrslog Krista biva produhovljena mekoćom naznačene materijalnosti boje. Ivani bez obzira na interes za motivsku raznolikost sakralnog Uskrs je orijentir, poetiziran u slikarskoj stvarnosti mjerom osmišljene stilistike. Sinteze reda i treptaja, čitkog rastera površine i gipke gustoće polja. Ravnoteža kompozicija i dinamična simetrija prihvaćaju nasade ornamentalnog, ravnomjernosti pogodne za dostojanstvenost narativnog. Lirska konotacija prizora, ali i snaga evanđeoske poruke čine jedinstvo doživljaja konstantno uprisutnjenog u ukupnosti Ivaninog opusa.“

Ćavar je izlagala je na tridesetak samostalnih i preko stotinu skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Izvela je nekoliko javnih radova sakralne tematike u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista