Apple je u 3 mjeseca ostvario veći profit nego Amazon od osnivanja kompanije

"utrka najboljih"
Apple je u 3 mjeseca ostvario veći profit nego Amazon od osnivanja kompanije

Apple, Amazon i Google trenutno se nalaze u utrci za bilijunom dolara, odnosno ove kompanije imaju najveću šansu doseći tržišnu vrijednost kakvu još nitko nikada nije ostvario i probiti brojku od bilijun dolara. Apple se opasno približio ovoj brojci (trenutna tržišna vrijednost je iznad 960 milijardi dolara) i malo mu nedostaju do bilijuna, Amazon je trenutno na 780 milijardi, malo ispred Googlea.

Ako uzmemo u obzir kako su Apple i Amazon trenutno dvije najvrjednije kompanije na svijetu, nevjerojatnom nam se čini informacija koja je jučer objavljena na NBC-u o profitu koje su ostvarile ove kompanije. Apple iz kvartala u kvartal ostvaruje milijarde dolara profita – tijekom fiskalne 2017. godine ostvarili su skoro 50 milijardi dolara profita, dok su tijekom prva tri mjeseca ove godine ostvarili profit od 13,8 milijardi dolara.

Ovo su fantastične brojke koje izmamljuju osmijeh na lice investitorima kompanije, no još je zanimljivije vidjeti brojke i profit koji je ostvario Amazon. Naime, Amazon je dugo vremena bio gubitaš koji je, unatoč velikim prihodima, kvartale završavao u crvenom. Situacija se popravila u posljednje vrijeme te je u prva tri mjeseca ove godine ostvaren profit od 1,6 milijardi dolara, a iako bi pomislili kako je kompanija koju je osnovao najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos do sada ostvarila desetke milijardi dolara profita, na CNBC-u kažu kako od osnivanja Amazona do danas još nisu probili granicu od 10 milijardi dolara profita.

Ukupan do sada ostvaren profit iznosi "samo" oko 9,6 milijardi dolara – dakle, Apple u samo jednom kvartalu ostvari profit veći nego što je Amazon, druga najveća kompanija na svijetu, ostvario od početka svog poslovanja.

Ove brojke dovoljno govore o dominaciji Applea i nestvarnim ciframa koje zarađuju ponajviše na krilima prodaje svojih telefona. Što se Amazona tiče, u posljednje vrijeme bilježe veliki porast zarade te se takav nastavak pozitivnog poslovanja i ostvarivanje rekordnih profita očekuje i u budućnosti.

Govoreći o investiranju u Amazon ili u Apple, nedavno je Warren Buffet sa samo jednom riječi opisao razliku između ulaganja u Apple ili Amazon – profit.

zimo.hr

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. sc. Ivica Musić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista