Honda CRX, zaboravljeni japanski klasik

automobili
Honda CRX, zaboravljeni japanski klasik
Foto: Petrolhead Photography Foto: Petrolhead Photography

Honda je kao proizvođač automobila uvijek bila zanimljiva mlađoj populaciji ljudi, koja si nije u mogućnosti priuštiti sportske automobile. Japanski znanstvenici su uvijek imali način da svoje automobile naprave posebnima, od lagane i kompaktne karoserije do visokih performansi. U ovoj priči predstavit ćemo Hondu CRX,  japanskoga klasika koji je na tržište izašao  1983. i proizvodio se do 1997. u tri generacije.

Honda CRX je svoju pažnju kod kupaca privukla svojim performansama i mogućnosti vožnje kao pravi superautomobil i uvijek je bila u mogućnosti konkurirati puno jačim protivnicima na utrkama i samim time se uvukla pod kožu ljubiteljima adrenalina.

Jedan od rijetkih ljubitelja automobila iz Zemlje Izlazećega Sunca u Bosni i Hercegovini, koji je vlasnik Honde CRX druge generacije, Emir Taljanović iz Sarajeva je svoje slobodno vrijeme odlučio posvetiti svome limenome ljubimcu. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak iz Sarajeva po profesiji je novinar, bavi se fotografijom, videoprodukcijom i marketingom.

CRX je klasik, izvan vremena, prava atrakcija. Danas imamo mnogo skupljih i mlađih automobila, no CRX je uvijek zanimljiv i privlači pažnju svojom elegantnom linijom i snažnim motorom koji ovoj harmoniji daje sklad, kaže Emir uz osmijeh na licu dok priča o svome limenome ljubimcu.

Davne 1991. godine kada je ovaj klasik napustio tvornicu u Japanu i svoj put pronašao prema BiH, mogao se pohvaliti punim paketom električne opreme koja je, između ostaloga, uključivala klimatizacijski uređaj, krovni prozor itd.

Emir trenutno auto koristi svakodnevno iako je natjecatelj na utrkama ubrzanja, uz prijatelje i kolege iz AMK Racing teama koji je djelomično i zaslužan za trenutni izgled automobila. Inače, AMK Racing team trenutno broji 12 članova, među kojima se ističu Emir Heljić i Samir Oprašić koji su također vlasnici Hondi CRX namijenjenih za utrke ubrzanja na 402 m, uz koje posjeduju još nekolicinu raznih Hondinih modela za svakodnevnu upotrebu.

Emir kaže kako troškove i trud koji je uložen u auto niti jedan kalkulator na svijetu ne može izračunati, ali isto tako dodaje da ne žali ni novac ni trud koji je uložio u auto i kako planira i dalje ulagati u svoj automobil "jer kad se ovakav auto napravi, on se više ne kvari“.

U svome serijskom izdanju automobil je imao puni paket opreme, a pokretao ga je 1, 6 litreni D16A9 motor koji je nedavno zamijenio projekt motor koji je u krugovima Honda ljubitelja poznat kao „Type R za siromašne“. Motor je sastavljen od više različitih motora za što je zahvalan AMK Racine teama, među kojima se ističu blok motora iz legendarne Honde Integre Type R, glava B16A2 koja je portana i polirana, klipovi od Honde Type R šeste generacije koji su ugrađeni zbog visoke kompresije i razni drugi dijelovi koji su zamijenili originalne svoga postizanja što veće snage motora, koja iznosi 230 konjskih snaga, što je impresivan podatak kad se govori o atmosferskome agregatu.

Posljednje izmjene koje su se dogodile na automobilu bile su upotrebe dotjerivanja estetskoga izgleda i napravljen je zahtjev promjene limarijskih dijelova koji su zamijenjeni novima pa je automobil lakiran u originalnu crvenu (Rio red) boju. Emir dodaje kako u budućnosti planira složiti unutrašnjost automobila koja će podsjećati na prava natjecateljska vozila i da će ju krasiti Sabelt Racer sportska sjedala, Takata sportski pojasi u šest točki i Sparco natjecateljski kavez, dok će kontrolna ploča i ostatak unutrašnjosti ostati netaknuti kako bi dobio fuziju nove i stare tehnologije te tako postigao predivan izgled i svrhu u slučaju nesreće.

Za Emira je Honda posebna. Što bi moj drug Laki rekao: Dobra su i druga auta, ali ne dovoljno dobra.

Ivan Čupić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C