Tehnologija pomoću koje se crta očima

novi napredak
Tehnologija pomoću koje se crta očima

Britanski pisac znanstvene fantastike Arthur C. Clarke jednom je rekao da se bilo koja dovoljno napredna tehnologija ne razlikuje previše od magije.

Shodno tomu, londonska galerija Riflemaker trenutno je domaćin izložbe koja sasvim sigurno izgleda kao magija, ali je zapravo divan spoj visoke umjetnosti i tehnologije. Naziv izložbe je „Crtanje očima”, a umjetnik Graham Fink napravio je upravo to – stvarao je portrete posve mirno sjedeći i gledajući u ekran računala.

Koristeći tehnologiju za praćenje pokreta oka koju je dizajnirala tvrtka Tobii Technology, Fink je uspio stvoriti portrete koji izgledaju bolje nego što ih većina ljudi može nacrtati rukom. Tehnologija za praćenje pokreta oka funkcionira tako što isijava infracrvenu svjetlost u oko i mjeri reflektirano svjetlo pomoću optičkog senzora. Tako dizajniran sustav koristi algoritme za praćenje pogleda umjetnika s impresivnom preciznošću. Softver zatim u stvarnom vremenu prevodi pokrete očiju u linije na zaslonu.

Takva kompjutorska tehnologija već desetljećima se koristi u razne svrhe, od marketinških istraživanja do sustava korisničkog sučelja za osobe s invaliditetom. Tobii trenutno radi s nekoliko hardverskih i softverskih partnera kako bi razvio slične ulazne uređaje za računalne radne stanice, igraće konzole – pa čak i automobile.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C