Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

​Toplinski val koji se očekuje u BiH mogao bi biti jako opasan

Visoke temperature
​Toplinski val koji se očekuje u BiH mogao bi biti jako opasan

Servis AccuWeather objavio je nedavno veliku ljetnu prognozu za cijelu Europu, piše Večernji list BiH.

Prema toj prognozi, tijekom ljetnih mjeseci u dijelovima zapadne i središnje Europe očekuju se duga razdoblja velikih vrućina.

Najviše temperature zraka u tim će razdobljima prelaziti 32 Celzijeva stupnja. Najekstremnije vrućine dovest će do rasta temperatura i do 38 Celzijevih stupnjeva na jugu Francuske i na sjeveru Italije. Međutim, ljetna prognoza za kolovoz predviđa velike vrućine koje će zahvatiti i Bosnu i Hercegovinu.

Do početka kolovoza, dakle u srpnju, predviđa se u dijelu Bosne promjenljivo vrijeme povremeno praćeno kišom, dok će u Hercegovini temperature biti nešto veće, praćene pljuskovima i grmljavinom.

Prijeti suša

Meteorolozi naglašavaju kako postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplinskog vala kasnije tijekom ljeta, u kolovozu, koji bi mogao biti iznimno opasan za stariju i mlađu populaciju.

Veći dio Europe može očekivati sušnije ljeto od prosjeka, ali južni dijelovi Italije i Balkana bit će pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenom. 

Mjere zaštite od vrućina

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, nakon 17. srpnja očekuje se stabilizacija vremena s laganim rastom temperature sve do početka kolovoza, kada se očekuje početak velikih vrućina.

Dakako, takvo vrijem ne pogoduje starijim osobama, kroničnim bolesnicima, djeci, a liječnici preporučuju zaštitu i zdravim osobama. Postoje jednostavne mjere predostrožnosti koje za vrijeme ljetnih vrućina trebaju poduzeti osobe sa srčanim problemima, kao i osobe životne dobi od 65 godina i više. U tom smislu liječnici preporučuju da je potrebno osigurati adekvatnu hidriranost jer dehidracija na vrućini može biti “okidač” za moždani udar.

Nadalje, preporučuje se neizlaženje vani za vrijeme ekstremnih vrućina jer visoke temperature okoline, posebno asfalta, mogu potaknuti aritmiju s ubrzanim i nepravilnim radom srca i pogoršati srčanu slabost. Od ostalih mjera preporučuje se izbjegavanje naprezanja pri visokim temperaturama, nošenje laganije i prozračne odjeće svjetlijih boja i ljetnih šešira. Ljubitelji kave bi trebali izbjegavati ovaj napitak zbog kofeina, kao i alkoholne napitke koji mogu uzrokovati aritmije, oscilacije krvnog tlaka i pojačati dehidraciju. Pri izlasku srčani bolesnici i starije osobe sigurniji su ako su u društvu.

Za vrijeme velikih vrućina potrebno je nanositi kreme za zaštitu od opeklina kod sunčanja te pratiti prognozu i biti pripremljen za velike vrućine.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.