Apel za zaštitu djece i maloljetnika od duhanskog dima

Rezultati istraživanja
Apel za zaštitu djece i maloljetnika od duhanskog dima

Udruženja Za djetinjstvo bez duhanskog dima uputilo je apel javnosti, Vladi FBiH i parlamentarcima s ciljem zaštite djece i maloljetnika od pogubnog utjecaja duhanskog dima.

Kako iz Udruženja navode, podaci pokazuju da u BiH više od 35 posto mladih redovno konzumira cigarete, od čega njih tri posto puši više od 20 cigareta dnevno. Također, podaci bilježe 12,7 posto pušača među školskom djecom, od čega je 15,5 posto dječaka i 9,7 posto djevojčica, a više od trećine omladine izjavljuje kako je počelo s pušenjem prije dobi od deset godina (The Tobacco Atlas, 2015).

Tehnike promocije duhanskih proizvoda, ističu, uključuju reklamiranje duhanskih proizvoda u vidokrugu djece, izlaganje pored slatkiša i grickalica i namjerno prikrivanje upozorenja po zdravlje na ambalažama.

Rezultati u Sarajevu pokazuju da se čak 194 prodajna mjesta sa duhanskim proizvodima nalazi u blizini škola, od kojih je 94 posto izložilo duhanske proizvode u blizini slatkiša, grickalica i sokova u visini očiju djece, dok su samo tri prodajna mjesta imala vidljiva upozorenja po zdravlje na svim izloženim duhanskim proizvodima - navodi se u saopćenju Udruženja Za djetinjstvo bez duhanskog dima.

Fena

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C