Blagoslovljen kamen temeljac nove župne crkve Krista Kralja

čitluk
Blagoslovljen kamen temeljac nove župne crkve Krista Kralja

Na proslavi blagdana Krista Kralja, nebeskog zaštitnika župe Čitluk, proslavljena je 100. obljetnica osnutka ove župe i blagoslovljen kamen temeljac za novu župnu crkvu.

Svečano misno slavlje predvodio je msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, koji je i blagoslovio kamen temeljac, a mjesni biskup misu je predvodio u slavlju s dr. fra Miljenkom Štekom, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije, don. ĐuroBenderom, dekanom Broćanskog dekanata, fra Mirom Šegom, župnikom župe Krista Kralja- Čitluk i još nekoliko svećenika.

Fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja- Čitluk, na početku misnog slavlja podsjetio je na važne događaje iz stogodišnje povijesti čitlučke župe i zahvalio svima na dolasku te kazao kako se odavno razmišlja o gradnji nove veće župne crkve.

„Odavno se razmišlja o gradnji nove župne crkve, prostranije, šire i prikladnije za župljane ove naše župe. Uz Božju pomoć, odlučili smo se upravo ove godine, u prigodi 100. obljetnice osnutka župe, blagosloviti ovaj kamen temeljac, blagosloviti gradilište i novo mjesto gdje će uz Božju pomoć niknuti novo izdanje, nova crkva koje će nadam se zadovoljiti sve potrebe župljana naše župe“, poručio je fra Miro Šego.

Radost zbog svečanosti izrazio je i msgr. Ratko Perić, koji je kazao kako za razliku od mnogih europskih zemalja, u kojima se crkve zatvaraju i čija se namjena mijenja, Hrvati nošeni snagom duha i srca grade nove crkve.

„Radujemo se tome. Radujemo se župnikovom i provincijalovom pothvatu.. Pohvalno je vidjeti vas vjernike ovdje i vjerujem da ćete moći izdržati na svojim dlanovima, na svojih deset prstiju, i svojom snagom i radom da ćete uspjeti podići planiranu crkvu“,  kazao je biskup Perić.

Župljani župe Krista Kralja u znak zahvale biskupu Ratku Periću i provincijalu Miljenku Šteki uručili su prigodne darove nakon njihovih riječi, a potom su fra Miro Šego i fra Kornelije Kordić, kamen temeljac koji je blagoslovio biskup Ratko Perić, postavili na njegovo mjesto u temeljima nove župne crkve.

Svečanom misnom slavlju, uz mnoštvo župljana, nazočili su također: dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, uz kojeg je bilo nazočno i nekoliko ministara, Tomislav Martinović, dopredsjedatelj Skupštine HNŽ, Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i ostali predstavnici Hrvata sa svih razina vlasti.

Marina Vidić/ Darija Mijatović

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista