Crkvu u Bosanskom Grahovu krasit će vitraji ALU Široki Brijeg

sum
Crkvu u Bosanskom Grahovu krasit će vitraji ALU Široki Brijeg

U Bosanskom Grahovu su koncem prošle godine dovršeni planirani radovi na obnovi župne crkve sv. Ilije proroka u naselju Obljaj. Ova faza obnove uključivala je fasaderske radove, zamjenu dotrajalih drvenih prozorskih okana na zvoniku novim aluminijskim te unutranje žbukanje zidova.

Crkva je obnovljena isključivo sredstvima koja su preko javnih poziva Župi Grahovo u 2017. i 2018. dodijelila državna, entitetska i županijska ministarstva: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i športa, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS te Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvrstila je 2001. godine župnu crkvu sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu na privremenu listu nacionalnih spomenika. Stara župna crkva je posljednjem ratu u BiH miniranjem u potpunosti srušena 1992. g. pod okriljem tadašnjih srpskih vojnih i civilnih vlasti. Tada je miniranjem srušena i druga katolička crkva na području općine Bos. Grahovo, ona u selu Uništa.

Nakon rata pristupilo se obnovi župne crkve, isključivo sredstvima dobročinitelja iz inozemstva, pa je novoizgrađena crkva – na istom mjestu gdje je bila stara – posvećena 2002. godine. Budući da tada nije u potpunosti dovršena, tek se 2018. godine pristupilo dovršetku obnove.

Ove se godina planira uređenje interijera crkve, a u prozorima će biti ugrađeni vitraji, djelo akademskog slikara Svetislava Cvetkovića iz Širokog Brijega, prvi koji se izrađuju u specijaliziranoj radionici Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u Širokom Brijegu, piše jabuka.tv.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista