Google Doodle posvećen njemačkoj matematičarki

Maria Reiche
Google Doodle posvećen njemačkoj matematičarki

Google je današnji Google Doodle obilježio 115. godišnjici rođenja Marije Reiche, njemačke matematičarke i arheologinje, poznate po svojim istraživanjima linija u Nazci u Peruu.

Reiche je bila njemačka matematičarka i arheologinja poznata po svom istraživanju Nazca linija u Peruu. Osim matematike studirala je zemljopis i jezike pri Dresdenskom tehničkom Sveučilištu.

1932. godine radila je kao dadilja i učiteljica djece njemačkog konzula u Cuzcu Cusco u Peruu.

Pri izbijanju Drugog svjetskog rata odlučuje ostati u Peruu, a ne vratiti se u Njemačku. Zatim 1940. postaje asistent američkom arheologu Paulu Kosoku koji otkriva Nazca linije.

1946. godine počinje istraživati linije u Nazci. Kada je Kosok 1948. napustio Peru, nastavlja posao i klasificira sve linije u oblasti. Teorija Marie Reiche zasnivala se na ideji da su linije korištene kao Sunčev kalendar i kao opservatorij za astronomska promatranja.

Pošto se linije jasno vide i iz zraka, uspjela je nagovoriti peruansko zrakoplovstvo da joj pomogne s fotografiranjem linija. Opisala je svoju teoriju u knjizi Geheimnis der Wüste (hr. Pustinjska tajna), a zaradu od prodaje knjige je koristila za zaštitu pustinje oko linija i zapošljavanje čuvara i asistenata.

L.B.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Vedro
  • Temperature: 1°C