Koliko košta prolazak migranata kroz BiH?

Cijena do Europe
Koliko košta prolazak migranata kroz BiH?

S povećanim brojem dolaska migranata u BiH povećava se i broj krijumčara. Migranti s kojima smo mi danas razgovarali kažu da im sami prilaze i nude da ih za novac prevedu preko granica. Što su bliže zapadu - cijena je, kažu, veća.

Džibal je iz Pakistana put Zapada krenuo prije godinu dana. kaže da mu krijumčari nisu nepoznanica. Uz pomoć jednog došao je iz Srbije u BiH.

"400 eura. 400 eura da vas prevedu preko granice? Samo preko rijeke. Ne preko granice. Prevedu nas preko rijeke", kaže.

Tvrdi da se i u BiH susretao sa sličnim ponudama.

"Da. Ista priča. Jednako. Ista pitanja", navodi.

No ono što se razlikuje je cijena. Tvrdi da za prelazak Hrvatske granice iznos koji krijumčari traže prelazi tri tisuće eura.

"Granica koju je lakše prijeći - malo novca. Granica koja je veća prepreka i gdje je visoka sigurnost znače više novca", kaže izbjeglica iz Pakistana.

Kaisar je na tzv. migrantskoj ruti posljednje dvije godine. I on je u BiH stigao iz Srbije. Uz pomoć krijumčara.

"Neki ljudi su mi prišli. Pitali me želim li ići u BiH? Da, želim. Imaš li novca. Da, imam. Tražio je 200 eura. Platio sam i prešao rijeku", kaže Kaisar, izbjeglica iz Pakistana

Rijeku Drinu prešli su čamcem. Nakon toga je hodao devet sati dok nije prešao granicu i ušao u BiH. Pitamo ga - što dalje?

"Nemam plan. Jer, sretneš nove ljude. I ponovo - imaš novca, ideš u Italiju. Možda me neko pozove, možda kontaktiram druge ljude i odem u Italiju, a možda i ne kontaktiram i ostanem ovdje", navodi Kaisar.

A ovdje je stigao prije tri dana. Gdje će biti za sljedeća tri - ne zna. Snovi o budućnosti koje je ponio iz Pakistana sad su na čekanju. U Sarajevu, dok spava u parkovima i napuštenim objektima.

N1

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Vedro
  • Temperature: 1°C