Međugorje je danas svijet u malome

obljetnica ukazanja
Međugorje je danas svijet u malome

Više desetaka tisuća hodočasnika danas i sutra će se okupiti u Međugorju na proslavi još jedne, 37. po redu, obljetnice Gospina ukazanja.

Brojni mladi hodočasnici stići će iz Širokog Brijega, Tomislavgrada, Posušja, pješice, zrakoplovima, autobusima i vozilima iz cijeloga svijeta, primjerice, Njemačke, Austrije, Italije, Poljske, Irske, SAD-a, Argentine, Brazila, Urugvaja, Šri Lanke…, piše Večernji list BiH.

Hodnja mira u slavu Gospi

Trideset i sedma obljetnica Gospinih ukazanja svečano će se proslaviti brojnim molitvama, euharistijskim slavljima i pjesmama Gospi Kraljici Mira danas i sutra, 24. i 25. lipnja, u svetištu Kraljice Mira u Međugorju. Danas, 24. lipnja, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, je uočnica Gospinih ukazanja u Međugorju. Hodočasnički putovi ovoga vikenda vode u Međugorje. Kao i svake godine, prvoga dana proslave ispred Samostana sv. Ante na Humcu polazi međunarodna Hodnja mira.

Mnogobrojni svećenici iz domovine i inozemstva tijekom oba dana će u dvorištu crkve ispovijedati na svim svjetskim jezicima. Očekuje se kako će samo u ova dva dana međugorsko svetište pohoditi više desetaka tisuća domaćih i inozemnih hodočasnika. Inače, marijansko svetište Kraljice Mira u Međugorju jedinstven je fenomen u svijetu, koji je do sada privukao više od četrdeset i pet milijuna hodočasnika.

Prvi vjesnici koji su posvjedočili Gospinu nazočnost u župi Međugorje su međugorski vidioci. Prema svjedočanstvu šestero mladih župljana, od 24. lipnja 1981. godine u župi Međugorje svakodnevno se ukazuje Blažena Djevica Marija. Toga dana vidioci su se uplašili Gospine pojave i pobjegli.

Sljedećeg dana, 25. lipnja, odazvali su se Gospinu pozivu i otišli na Brdo ukazanja. Stoga se taj dan slavi kao središnji dan obilježavanja godišnjice Gospina ukazanja. Gospa se tada predstavila kao Kraljica Mira.

Službena Crkva s velikom pozornošću prati međugorska događanja s obzirom na to da iz godine u godinu Međugorje bilježi bujan duhovni i molitveni procvat kakav nije zabilježen u današnjem rasprostranjenom vjerničkom okružju.

Iako su se protiv Međugorja i međugorskih ukazanja prvih godina bile urotile sve sile vlasti i vlastodržaca, ipak su beskrajnu molitvenu bujicu, trajnu Gospinu i Božju pomoć, tihi Gospin glas i Njezine poruke s Podbrda vidioci pronijeli cijelim svijetom. Župa međugorska danas je, po svemu, svijet u malom.

Program obilježavanja

Desetke, pa čak i stotine kilometara udaljeni od Međugorja, brojni će sa svojim zavjetima i molitvama pješice hoditi u čast Djevici Mariji i 37. obljetnici Njezina ukazanja.

Za program obilježavanja godišnjice i doček hodočasnika sve je spremno. Kako bi sve prošlo kako treba i da ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira, pobrinut će se i policija. Poručili su kako će raditi pojačano na kontroli prometa, kako će biti pojačan broj policijskih službenika u općini Čitluk i Međugorju te kako će naglasak biti stavljen na suzbijanje prosjačenja i džeparenja tijekom trajanja programa.

Hodnja mira je molitveni hod od Humca do Međugorja nastao 1992. godine. Od tada se svake godine održava 24. lipnja, tj. na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, odnosno na uočnicu obljetnice Gospinih ukazanja.

Hodnju mira je pokrenuo Nijemac Hubert Liebherr uz podršku sada pokojnih nadbiskupa Frane Franića, fra Leonarda Oreča i fra Slavka Barbarića. Kako je uobičajeno, pod vedrim nebom iza crkve domaći i inozemni svećenici ispovijedaju brojne hodočasnike.

Treba istaknuti kako troje vidjelaca - Vicka, Ivan i Marija - imaju svakodnevna, a troje ostalih - Mirjana, Ivanka i Jakov - godišnja Gospina ukazanja. Danas, 24. lipnja, je svetkovina Rođenja svetog Ivana Krstitelja, ujedno i uočnica Gospinih ukazanja u Međugorju. Stoga su svete mise u župnoj crkvi bile jutros u 7, 8, 11 i  bit će večeras u 19 sati. U područnim crkvama u Miletini, Vionici i Šurmancima bila je u 9 sati. Na Podbrdu nije bila organizirana molitva krunice.

Nakon večernje sv. mise uslijedit će jednosatno klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, koje će se nastaviti u tišini do 5.30 sati ujutro. Sutra, 25. lipnja, je 37. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju. Svete mise na hrvatskom jeziku su u župnoj crkvi u 6, 7, 8, 9, 11 te središnja svečana sv. misa u 19 sati, koju će predslaviti dr. fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačke franjevačke provincije.

Mogućnost za svetu ispovijed vjernici će imati od 5 sati ujutro. U 22 sata počinje redovito mjesečno cjelonoćno euharistijsko klanjanje. Presveti oltarski sakrament će biti izložen u crkvi do 7 sati ujutro.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Vedro
  • Temperature: 1°C