Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Međunarodni dan pisanja pisma

11. SVIBNJA
Međunarodni dan pisanja pisma

Na današnji dan se obilježava međunarodni  dan pisanja pisma

U današnje vrijeme tehnoloških inovacija koncept pisanja pisama, tehnološkim napretkom zamijenili su mobiteli, tableti i tipkovnice, a iščekivanje poštara je rijetkost.

Prema  definiciji, pismo predstavlja formu komunikacije kojom se izražavaju misli, osjećaji, opisuje niz događaja ili vode filozofske rasprave. Najvažnija osobina pisma kao književnog žanra jeste njegova dijaloška priroda.

Razvoj pisma kao književnog žanra započet je u trećem stoljeću i ogleda se u prepiskama poznatih književnika Cao Pija i Cao Zhia. S reformom u književnosti 1917. godine, počinje i reforma u pisanju pisma.

Međunarodni dan pisanja pisma utemeljio je Richard Simpkin kada je njegova zainteresiranost za pisma 1990-ih porasla, pri projektu koji je radio nazvan "Australske legende", prenosi WLWD.

Sadržavajući širok opus tematika, od pisama o političkim aferama unutar obrazovane elite, preko općepoznatih ljubavnih pisama, do dječjih pisama majkama za majčin dan.

Novija istraživanja su pokazala da djeca koja pišu imaju razvijenije kognitivne i socijalno - emotivne vještine u odnosu na novije generacije, koje prednjače u uporabi emotikona kao simbola emocija.

"Kada pišemo pismo u usporedbi s e-mailom, gdje želimo skratiti, pokušavamo ne napraviti pogreške u pisanju, obično se ponosimo pisanjem rukom i svi želimo da naša pisma izgledaju i djeluju posebno na primatelja, kap parfema, fotografija, omiljena latica cvijeta. Obično samo uložimo više napora", kaže Richard Simpkin.

Pismo može biti privatno ili osobno, javno i poslovno. Privatno ili osobno pismo piše se bliskoj osobi s ciljem ostvarivanja dubljeg kontakta. Javno pismo piše se ciljanoj ili sveukupnoj javnosti s ciljem ukazivanja na određene socijalne probleme ili potrebe. Poslovno pismo je namijenjeno javnim ustanovama, različitim organizacijama ili udrugama.

Cilj obilježavanja današnjeg dana i ovog "staromodnog" čina je razvitak kreativnosti, a i poboljšanje rukopisa za nadolazeće ispite.

Zita Jerković

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.