Mediji svojim pristupom u kampanji trebaju osloboditi građane straha

Konferencija
Mediji svojim pristupom u kampanji trebaju osloboditi građane straha

Obaveze medija u izbornom procesu, glavna su tema Međunarodne konferencije "Slobodni i fer mediji - pošteni izbori" koja se održava danas na Jahorini, u okviru projekta Monitoring medija u izbornom procesu.

Projekt za Koaliciju za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", u okviru BASE projekta, provodi Konzorcij Udruženje BH novinari/BORAM.  

U pozdravnom obraćanju, Vladimir Pandurević iz Delegacije Evropske komisije naglasio je važnost učešća predstavnika zemalja regije (Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH) na ovakvom skupu, te kazao da je bitno imati aktere iz civilnog društva sposobne da komuniciraju s nadležnim.

Po njegovim riječima, jako je važno cijeli  proces približiti građanima, jer se cijeli ovaj proces i vodi radi dobrobiti građana.

Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom", koja okuplja šest nevladinih organizacija iz cijele BiH sa iskustvom u praćenju izbornog procesa, ukazao je na važnost suradnje sa susjednim zemljama, posebno medijima, budući da veliki broj građana BiH ima dvojno državljanstvo.

- Također smo svjedoci da političari iz BiH gostuju u medijima iz regije i često manipuliraju situacijom. Zato je, smatra Šehić, posebno važna uloga javnih servisa u zemljama regije. Dalje navodi -  svjedoci smo da mediji, uključujući javne, favoriziraju određene opcije, pri čemu se stvara nezdrava atmosfera, atmosfera straha. Mediji svojim pristupom u kampanji trebaju osloboditi građane straha, da oni mogu slobodno izraziti svoju volju - kazao je Šehić.

Na konferenciji se kao jedna od neizbježnih tema nametnuo i fenomen "lažnih" vijesti, pri čemu je navedeno da je naš regija "šampion" u lažnim vijestima.

Pomoćnica direktora u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) Helena Mandić je u svom izlaganju, između ostalog, kazala kako u  BiH od neuspjeha dogradnje Daytonskog sporazuma 2006. godine neprekidno "živimo izborni proces", dok je onih 30 dana pred izbore "najlakši dio posla". Ona smatra da građani BiH dobro razumiju ulogu regulatora, ali da gaje nepovjerenje prema političkim subjektima i medijima.

Na konferenciji se razmatra uloga medija u demokratskim procesima, posebno u izbornom periodu kada se intenzivira javna komunikacija. Akcent je na fer i profesionalnom izvještavanju o predizbornim događajima i kampanji političkih subjekata. Projekt je posvećen i građanima - u kojoj mjeri vjeruju izbornom procesu, čime se vode kada odlučuju za koga će glasovati, te iz kojih medija crpe najviše informacija.

Fena

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C