Obrađeno više od 90% glasačkih mjesta - pobjednici SDA, HDZ i SNSD

Izbori BiH 2018.
Obrađeno više od 90% glasačkih mjesta - pobjednici SDA, HDZ i SNSD

Nakon 90% obrađenih glasačkih mjesta na izborima u Bosni i Hercegovini vodstvo za hrvatskog člana predsjedništva drži kandidat Demokratske fronte Željko Komšić sa 53% ispred HDZ-ovog kandidata Dragana Čovića koji je osvojio 35% glasova.

Za bošnjačkog člana predsjedništva vodstvo drži kandidat Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović sa 36% glasova.  S nešto manjim brojem glasova, prati ga kandidat SDP-a Denis Bećirović sa 33%.

Republika Srpska sa prebrojanih 93% glasačkih mjesta, odlučila se za Milorada Dodika  kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata sa osvojenih 53% glasova, prati ga kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić sa 43% glasova.

Uz obrađenih 83% glasačkih mjesta, najveći broj glasova za Parlamentarnu skupštinu u Federaciji BiH odnosi SDA sa 25% glasova. HDZ BiH i SDP osvojili su gotovo isti broj glasova, odnosno 14 %. U Republici Srpskoj obrađeno je 90% glasačkih mjesta, gdje SNSD ima pobjedu i za Parlamentarnu skupštinu BiH sa osvojenih 39 % glasova. Sa 25 % glasova  prati ih SDS Lista.

Za Parlament BiH SDA je osvojio sličan broj glasova kao i za Parlamentarnu skupštinu, odnosno 25%  kao i SDP i HDZ i njihovi partneri sa 14 % glasova.

Nakon 91% obrađenih glasačkih mjesta, Željka Cvijanović odabrana je za predsjednicu Republike Srpske sa 47% glasova. Vukota Govedarica osvojio je 42% glasova.

Savez nezavisnih socijaldemokrata osvojila je većinu mjesta u Narodnoj skupštini RS sa 32% glasova.

SDA pobjednik je u šest županijskih skupština Federacije BIH, a to su Unsko-sanska županija, Tuzlanska, Zeničko-dobojska, Bosansko-podrinjska, Srednjobosanska i Sarajevskoj županiji.

HDZ BIH pobjedio je u četiri županije, odnosno u Posavskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadno-hercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji.

Valerija Bago / Dragica Andrić
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista