Održana kulturna manifestacija Vincekovo na Buni 2019.

mostar
Održana kulturna manifestacija Vincekovo na Buni 2019.

Na Buni je. u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara Buna, održana deveta po redu kulturna manifestacija „Vincekovo Buna 2019“.

Jedan od organizatora Dražan Krešić je istaknuo kako su od početka organizatori Udruga malih vinara i vinogradara Buna. Svrha postojanja malih vinara i vinogradara je prvenstveno da se očuva tradicija uzgoja vinove loze na Buni te da se kroz razmjenu iskustava dolazi do lakšeg plasmana na tržište naših Bunskih vina.

„Razmjenom iskustava dolazi do boljih načina obrade i zbog boljeg pronalaženja poticaja za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje. Vincekovo se obilježava povodom blagdana svetog Vinka koji je u katolika uzet za zaštitnika vinara i vinogradara“ kazao je Krešić.

Kao i svake godine do sada manifestacija „Vincekovo Buna 2019“ započela je u vinogradu jednog od domaćina, gdje se pristupilo obredu rezidbe i predaje se štap od prošlogodišnjeg domaćina ovogodišnjem domaćinu. Štap je izrađen od trsa vinove loze samo za ovu manifestaciju, a dužnost novih domaćina je da taj štap čuvaju tijekom cijele godine na vidnom mjestu u svom domaćinstvu. Upravo u tome leži i simbolika štapa da se njegovom predajom očuva tradicija uzgoja vinove loze na našim prostorima.

Stari domaćin Davorin  Zeljko naglasio je da je urod bio dobar, iznad svih očekivanja. „To je sve zahvaljujući našem biskupu koji je to sve dobro blagoslovio. Tajna dobrog uroda je što se mora vinogradu posvetiti pažnja, redovno polijevati, raditi i mora biti malo i ljubavi prema vinu, ako se više proda više će se i zaraditi i popiti. Vinogradarstvom se bavi više od četrdeset godina, sorte loze koje imaju su žilavka, blatina“, kazao je Davorin  Zeljko.

Novi domaćin Leonardo Topić rekao je da je glavna zadaća novog domaćina ispoštovati sve ono što je prethodni domaćin radio, a to je kroz čitavu godinu nadzor i kontrola vinogradara i vina.

Običaj na Buni je takav da vinski  biskup član udruge koji se obuče u vinskog biskupa samo za tu prigodu, vrši obred škropljenja uz šaljive dosjetke, a sve je to praćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva. Domaćin je orezao nekoliko grančica s trsa, orezani se trs potom obredno poškropio „krstio“starim vinom, izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Biskup Damir Lovrić istaknuo je da  je to blagoslov ovogodisnjeg vinograda i čak ističe da je i sam bio domaćin prošle godine.

Članovi udruge su pripremili ukusna domaća jela uz bijelo i crno vino, a njihova konzumacija za sve goste bila je neograničena. Za dobru zabavu uz glazbu pobrinuo se Josip Bilać s pratećim bendom. Namjera „Vincekova Buna 2019“ je da se obilježi početak vinogradarske godine, odnosno početak rezidbe u vinogradima na Buni, te da se očuva tradicija uzgoja vinove loze i spravljanja i kušanja vina uz naše običaje i dobra jela.

Udruga malih vinogradara i vinara Buna upućuje zahvale svim članovima udruge, svim dobročiniteljima i donatorima i svim ostalim sudionicima koji su na bilo koji način doprinijeli i doprinose održavanju ove kulturne manifestacije.

Vincekovo Buna 2019“ je kulturna manifestacija koja uspješno okuplja veliki broj gostiju, ljude koji su kao i svih godina do sada prepoznali ovaj događaj kao nešto nesvakidašnje, kao nešto što se rijetko viđa na ovim prostorima. Organizator je Udruga malih vinogradara i vinara Buna, a domaćini su Leonardo Topić i Stipe Andačić.

Nikolina Turić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista