Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Otac Domovine

Ante Starčević
Otac Domovine

Ante Starčević rođen je 23. svibnja 1823. godine u mjestu Žitnik pokraj Gospića, u siromašnoj obitelji, kao sin Jakova i Milice Starčević.

Pučku školu je pohađao u Klancu uz potporu strica Šime Starčevića, koji je bio župnik u Gospiću i znameniti jezikoslovac. Školovanje nastavlja u Zagrebu, gdje je 1845. završio gimnaziju. U namjeri da postane svećenik, otišao je nakon toga u sjemenište u Senj, a potom je u Budimpešti upisao studij teologie i filozofije. Doktorsku titulu iz filozofije stekao je 1846. S obzirom na društveno-političke okolnosti Starčević je odustao od svoje prvotne namjere i odlučio posvetiti svoj život borbi za neovisnu i samostalnu Hrvatsku.

Nakon što je postao doktor filozofije, Starčević, unatoč svoj nastojanju, nije uspio dobiti mjesto profesora na zagrebačkoj akademiji. Počeo je raditi u odvjetničkom uredu kao javni bilježnik, sve dok nije izabran za Hrvatski sabor.

U Hrvatskom saboru je bio najvatreniji zagovornik hrvatske neovisnosti odlučno se protiveći bilo kakvim upravnim i državnim vezama Hrvatske s Austrijom i Mađarskom, gradeći tako temelje za osnivanje Stranke prava, koju je 1861. godine osnovao s Eugenom Kvaternikom. Pravno-politički je obrazložio hrvatsku nacionalnu ideologiju i državnost koja se potom naziva pravaštvo ili starčevićanstvo. Zbog te borbe nekoliko puta je utamničen.

Ante Starčević jedan je od najpoznatijih hrvatskih povijesnih ličnosti. Kao narodni zastupnik ušao je šest puta u Hrvatski sabor. Bio je političar, književnik i publicist koji se za života jednako bavio poviješću, filozofijom i filologijom, kao i književnošću i politikom. Budući da je bio veliki politički vođa i jedan od glavnih promicatelja hrvatskog nacionalizma, prozvan je Ocem domovine još za života.

U znak zahvalnosti Stranka prava mu je u Zagrebu preko puta glavnog kolodvora 1895. sagradila “Starčevićev dom”. Godinu dana kasnije, Ante Starčević umro je u 73. godini života u Zagrebu. Prema vlastitoj želji pokopan je na groblju u Šestinama, pokraj crkve sv. Mirka. Htio je biti pokopan među „malim hrvatskim ljudima sa sela“, a Šestine su tada još bile tipično prigorsko selo podno Medvednice. Danas su sjeverni dio grada Zagreba.

Njegov lik nalazi se na novčanici od 1000 kuna.

Vera Vulić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.