Pariški sastanak traži aktivno uključivanje BiH u jedinstvenu bazu podataka prirodnih vrijednosti

prirodni resursi
Pariški sastanak traži aktivno uključivanje BiH u jedinstvenu bazu podataka prirodnih vrijednosti

U organizaciji Vijeća Europe u Parizu se održava sastanak nacionalnih predstavnika FP zemalja članica EU i zemalja pridruženog istočnog susjedstva (ENI) uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru. Sastanak je organiziran u okviru aktivnosti Berneske Konvencije i Europske agencije za okoliš.

Bosna i Hercegovina je od 2008. godine potpisnica Berneske konvencije kojom se obvezala na promicanje zaštićenih dijelova prirode, očuvanje izvorne prirode, praćenje stanja te obrazovanje. Cilj pariškog sastanka je stvaranje baze podataka (informacijski sistem GIS) zaštićenih područja uključujući prirodne resurse u regiji.

Na sastanku sudjeluje dr. sc. Mirjana Milićević, nacionalni FP za BiH koja je istaknula kako BiH formira nacionalnu bazu podataka sukladno mogućnostima i dostupnosti relevantnih podataka.

Prema obavezama BiH je do sada izradila pet nacionalnih izvještaja o stanju okoliša u kojima su definirana područja i resursi te ciljevi i mjere za unaprjeđenje prirodnih resursa, krajobraza i okoliša u cjelini.

„Danas smo preuzeli obavezu uključivanja u europsku bazu podataka putem GIS informacijskog sistema. Dužni smo ispuniti svoj dio kako bismo bili dio regionalne baze podataka i na taj način omogućili točnije informacije o stanju prirodnih resursa, njihovim promjenama koje sve direktnije utječu na život u regiji. Svjedoci smo naglih klimatskih promjena, ekstremnih temperatura, poplava pa i bioloških promjena koje utječu direktno na čovjeka. Sve se to može ublažiti ako se na vrijeme prepoznaju i uvedu mjere praćenja rizika i posljedica“, kazala je Milićević te dodala kako je Sveučilište u Mostaru jedno od rijetkih koje je prepoznalo tu potrebu i sudjelovalo u projektu Jadransko-jonskog programa „CapRadNet“ čiji je cilj analiza rizika, procjene i smanjenja opasnosti.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista