Prva slobodna osnovna škola u Hrvatskoj

SAMOBOR
Prva slobodna osnovna škola u Hrvatskoj

Za početak dana druženje i igra. I čaj iz vrta koji su sami zasadili. Nema zvona ni sata od 45 minuta, domaće zadaće, neopravdanih. No zato ima plesa, hodanja u čarapama, vrtlarenja, domaćinstva, ali i učenja. Ovakva nastava doista postoji, i to u Hrvatskoj, piše Rtl.hr.

Nova škola u Samoboru prva je privatna slobodna osnovna škola u Hrvatskoj. Počeli su s radom prije tek dva mjeseca. Kod njih se ništa ne mora. No ta sloboda ne prelazi u anarhiju jer su njome u djeci zapravo pobudili znatiželju. Ona mogu samostalno birati što će raditi.

"Oni ne mogu 45 minuta mirno sjediti, kao recimo u školama. Oni mogu nešto raditi, zatim odskakuću po drugi materijal pa se vrate, pa nešto napišu, stalno su u pokretu, a to je ono što je jako važno, pogotovo u osnovnoj školi", kazala je ravnateljica Nove škole u Samoboru Irijanda Birin za Rtl.hr.

Umjesto zvona, svira glazba. Ocjena nema, uvest će ih u petom razredu. U školu dolaze bez torbi, a odlaze bez domaćih zadaća jer sve odrade ovdje. Učenici su više nego zadovoljni jer igra je za njih još jako važna. Međutim, nauče sve iz redovnog kurikuluma, plus dva strana jezika. Šivaju, imaju keramiku, ručni rad, kuhaju itd.

"Mi volimo čistiti. Naprimjer, tu imamo selotejpom zalijepljene trokute. Kada mi metemo, tu je znak da se stavi smeće", objasnila je Ema Dujmović, učenica prvoga razreda.

"Ovakav model već postoji u Finskoj, Austriji i Njemačkoj, a provode ga učiteljice koje su godinama radile u našem školstvu. Ja kao profesor predajem, ti sad sjedi, šuti i slušaj što ti ja govorim i to moraš zapamtiti i reproducirati. To nije znanje", kaže ravnateljica.

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista