Prva vjetroelektrana u BiH puštena u rad

MESIHOVINA
Prva vjetroelektrana u BiH puštena u rad

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto pustila je u srijedu u rad vjetroelektranu Mesihovina, jednu od najvećih vjetroelektrna na području jugoistočne Europe i prvu u BiH.

Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 82 milijuna eura, a kreditna sredstva odobrila je Njemačka banka za razvoj - KFW u iznosu od 71 milijun eura, dok je jedan milijun osigurala njemačka vlada. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB.  Novac je spreman za nove projekte ''Stojimo danas pred uspješno realiziranim projektom koji ne samo da ima značaj za općinu Tomislavgrad i za Hercegbosansku županiju (HBŽ) nego nadilazi okvire i BiH'', istaknula je Krišto.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja novinarima je kazao kako će električna energija proizvedena u VE Mesihovina poboljšati opskrbu električnom energijom na području na kojem djeluje Elektroprivreda HZ HB.

''Ovaj projekt je trajao veoma dugo, ali smo ga uspjeli realizirati i privesti kraju. To je najveći vjetropark u jugoistočnoj Europi. Planiramo graditi još vjetroparkova koji će biti i veći i jači nego što je vjetropark Mesihovina'', kazao je Gilja.

Za Elektroprivredu HZ HB ova vjetroelektrana znači veći godišnji prihod od oko 20 milijuna maraka i tako će sama vjetroelektrana vraćati sve svoje kredite i obveze, pojasnio je Gilja, dodavši kako će se investicija isplatiti za 15 godina.

 Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB najavio je kako je sljedeći projekt u HBŽ-u crpna hidroelektrana 'Vrilo' te da će to biti najveća investicija, vrijednosti preko 90 milijuna eura.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C