Rezultati izbora u nekim europskim zemljama

Festival demokracije
Rezultati izbora u nekim europskim zemljama

Rezultati za Europski parlament u mnogim su zemljama donijeli iznenađenja nakon prebrojavanja glasova.

Kršćansko-demokratska unija (CDU), stranka koju vodi njemačka kancelarka Angela Merkel  izgubila je u dvije od tri pokrajine, dok krajnja desnica bilježi značajan porast. Unija CDU/CSU osvojila je 21,7 posto što je manje za 8,3 posto u usporedbi s posljednjim izborima prije pet godina. Socijaldemokrate je biralo 15,4 posto, što je za 11,9 posto manje nego na prošlim izborima. Zeleni su u Njemačkoj osvojili 21,8 posto glasova te time ostvarili svoj najbolji rezultat.

Nacionalno okupljanje (RN), krajnje desna stranka Marine Le Pen, osvojila je najviše glasova u Francuskoj na izborima za Europski parlament, pobijedivši tako vladajću Macronovu stranku.
U Velikoj Britaniji, koja se donedavno nadala da na izbore neće ni morati, pobijedila je Stranka za Brexit Nigela Faragea s osvojenih 31 posto glasova.

U Španjolskoj su socijalisti Pedra Sancheza nedugo nakon parlamentarnih pobijedili i na europskim izborima. Dobili su 28 posto glasova, a konzervativci iz Narodne stranke 17 posto. Svoje mjesto u Europskom parlamentu dobili su i katalonski separatistički čelnici Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, za kojima je Madrid izdao tjeralicu zbog pokušaja secesije,

Talijanski vicepremijer i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini doveo je svoju krajnje desnu Ligu do povijesne pobjede na talijanskim europskim izborima, osvojivši 33,8 posto glasova.

Konzervativna narodna stranka austrijskog kancelara Sebastiana Kurza bez obzira na raspad vlade, pobjednik je izbora za Europski parlament s osvojenih 30 posto glasova. Oporbeni socijaldemokrati dobili su 23,5 posto, a ekstremno desna Slobodarska stranka 17,5 posto.

Premijer Grčke Aleksis Cipras najavio je parlamentarne izbore u toj zemlji nakon rezultata koji su pokazali da je njegova stranka gubitnik izbora za EP.

Mađarski premijer Viktor Orban sa osvojenih 52,14 posto glasova pobjednik je izbora za EP u Toj zemlji.

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, osvojila je najviše glasova, dok je Laburistička stranka potpredsjednika Europske Komisije Fransa Timmermansa pobjednik u Nizozemskoj.

Matias Zečević
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista