SAD omogućile povlašteni izvoz bh. privrednicima i refundiranje troškova

ROBNA RAZMJENA
SAD omogućile povlašteni izvoz bh. privrednicima i refundiranje troškova

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da su  Sjedinjene Američke Države omogućile Bosni i Hercegovini novo produženje povlaštenog uvoza u ovu zemlju.

Za  sve privredne subjekte koji izvoze ili se pripremaju za izvoz robe na tržište SAD-a produženo je trajanje Generalnog sustava preferencija Sjedinjenih Američkih Država za Bosnu i Hercegovinu, koji je važio do kraja prošle godine.

Novom revizijom američkog Kongresa, GSP program će trajati od 22. travnja 2018. godine do 31. prosinca 2020. godine. GSP program vrijedi retroaktivno, tako uvoznici, koji su platili carinu na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD-e, mogu tražiti refundiranje carinskih troškova nastalih tokom trajanja procesa revizije, između 1. siječnja i 22. travnja 2018. godine.

Generalni sustav preferencija SAD-a je program za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju, kroz omogućavanje povlaštenog uvoza. Bosna i Hercegovina je na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice na osnovu kojih bh. privrednici dobivaju povlašteni carinski tretman za određene proizvode pri izvozu u SAD.

Povlašteni izvoz u SAD-e primjenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, kao i na određene tekstilne proizvode, ukoliko se ispune određeni uvjeti koje definira zemlja, davatelj GSP preferencijala. Jedan od uvjeta je i uvjet podrijetla što znači da bi uvezena roba bila GSP-prihvatljiva u SAD-u, mora biti u potpunosti dobivena ili proizvedena u Bosni i Hercegovini ili da je proizvedena u Bosni i Hercegovini sa najmanje 35 posto dodane vrijednosti prilikom ulaska u SAD-e, te da je direktno isporučena iz Bosne iz Hercegovine, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Vedro
  • Temperature: 3°C