Svim majkama sve najljepše povodom njihovog dana

Majčin dan
Svim majkama sve najljepše povodom njihovog dana

Majčin dan je blagdan u čast majkama i majčinstvu te se ove godine slavi danas, 13.svibnja. Ovaj poseban dan se već u 20. stoljeću počeo slaviti. U mnogim zemljama na svijetu se obilježava svake godine druge nedjelje u mjesecu svibnju.

Već su stari Rimljani i Grci svoje proslave posvećivali majkama svojih božica i bogova. U 13. stoljeću je u Engleskoj pod vladavinom kralja Henrika III. postojao jedan dan u godini - to je bila nedjelja Laetare tzv. Mothering Day. Na taj dan ljudi su odlazili u crkvu kako bi se sastali sa svojim bližnjima. Godine 1806. Napoleon je predložio da se uvede Majčin dan, međutim odluka se nije usvojila zbog nadolazeće bitke kod Waterlooa.

Ovaj dan se prvi put počeo slaviti početkom 20. stoljeća u SAD-u. Potječe iz feminističkog pokreta u Engleskoj i SAD-u. Amerikanka Ann Marie Reeves Jarvis pokušala je 1865. godine osnovati Mothers Friendship Day. Julia Ward Howe započela je 1870. s inicijativom Majčinog dana pod sloganom „peace and motherhood“. Imala je za cilj, da se mladići više ne bi trebali žrtvovati u ratu.

Kao osnivačica današnjeg, nama poznatog Majčinog dana zaslužna je Ann Jarvis. Ona je u svibnju, druge nedjelje u mjesecu, godine 1907. odala počast svojoj preminuloj majci sa 500 karanfila u znak ljubavi i poštovanja.

Katarina Viktorija Mabić

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Vedro
  • Temperature: 1°C