Svjetski dan radija

13. veljače
Svjetski dan radija

Obilježava se Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom: Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta, započeo emitiranje 13. veljače 1946. godine.

Iako je prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine na inicijativu Španjolske radijske akademije.

Planetarne zlatne godine radija bile su između 1930. i 1945. godine. Čuven je po sapunicama – radiodramama koje su se emitirale svakodnevno, a okupirale pažnju ogromnoga broja slušatelja.

Karikaturalni vrhunac fenomena bilježi se 30. listopada 1938. kada Orson Welles na CBS-u adaptira roman Herberta Georga Wellsa Rat svjetova o invaziji Marsovaca na Zemlju. Ovaj radio uradak je uzrokovao prvi primjer masovne histerije koja je pogodila milijune ljudi u Americi jer su mislili da je to stvaran događaj.

Cilj Svjetskoga dana radija je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje i osiguranja pristupa informacijama putem radija.

U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija (škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja).

Inicijativa se temeljila na popularnosti i uspjehu radija koji i danas ima nezamjenjivo mjesto u ljudskoj svakodnevici. To je najdostupniji i najdinamičniji medij koji, prilagođujući se tehnološkim promjenama 21. stoljeća, pronalazi nove načine suodnosa sa slušateljima.

treći.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostar
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C