Trump podigao carinske tarife, svjetski lideri upozoravaju na trgovinski rat

MMF ZABRINUT
Trump podigao carinske tarife, svjetski lideri upozoravaju na trgovinski rat

Veliki trgovinski partneri SAD osudili su odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju novih tarifa na uvozni čelik i aluminij.
Kina je taj potez opisala kao "ozbiljan napad" na sistem međunarodne trgovine. Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire izjavio je da u trgovinskom ratu postoje "samo gubitnici".

Trump je rekao da su SAD oštećene "nepoštenom trgovinom" i da će tarife dati poticaj američkoj industriji, prenio je BBC.

Uvozne carine od 25 posto na čelik i deset posto na aluminij stupaju na snagu za 15 dana, a Kanada i Meksiko će biti izuzeti dok traju pregovori o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Japanski zvaničnici rekli su da će uvozne tarife imati "veliki utjecaj" na bilateralne veze, a Južna Koreja je zaprijetila da će prijaviti ovaj slučaj Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Komesar EU za trgovinu Cecilia Malmstrom napisala je na Twitteru da europski blok treba da bude izuzet od tarifa.

Australijski premijer Malcolm Turnbull saopćio je da SAD nemaju primjedbi na bilateralne trgovinske veze i da će se njegova vlada neumorno zalagati da Australija bude izuzeta od Trumpovih mjera.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izjavila je da strahuje od usvajanja kontramjera i eskalacije trgovinskog rata.

klix.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C