U Mostaru obilježen "Ljubičasti dan" - Međunarodni dan epilepsije

skb
U Mostaru obilježen "Ljubičasti dan" - Međunarodni dan epilepsije
Foto: bljesak.info Foto: bljesak.info

Klinika za neurologiju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar organizirala je danas u Mostaru stručno predavanje pod nazivom "Živjeti s epilepsijom", čime je obilježila "Ljubičasti dan" – Međunarodni dan epilepsije.

"Ljubičasti dan" obilježava se 26. ožujka i tijekom proteklih osam godina postao je rastući globalni događaj, a ove godine po prvi put obilježavanju se priključio Mostar, odnosno Hercegovina.

Iznimno mi je drago što se i Mostar priključio obilježavanju Ljubičastog dana jer je to jedan od oblika borbe protiv stigmatizacije osoba s epilepsijom“, kazala je novinarima neuropedijatrica SKB-a Mostar mr. sc. Ana Boban-Raguž, istaknuvši kako je epilepsija općenito najčešća neurološka bolest kako u odrasloj populaciji, tako i kod djece.

Također je kazala kako zakonska regulativa kada su u pitanju oboljeli od epilepsije nije riješena te kako po njezinim saznanjima ne postoji niti udruga za oboljele na području Hercegovine, ali kako smatra da je današnji stručni skup jedan mali korak u nastojanju poboljšanja kvalitete života oboljelih.

Na upit što učiniti ako se zateknete u blizini osobe koja doživi epileptički napad, neurolog u SKB-u Nataša Pejanović-Škobić savjetuje da je potrebno prije svega ostati smiren.  

Prvo i osnovno je da nas ne uhvati panika, a zatim treba pustiti da napad kao takav završi sam. Ono što možete uraditi je to da nakon napada pacijenta okrenete na bok i ostanete uz njega dok ne dođe k svijesti. Ako pacijent ne dođe k svijesti u tom slučaju je potrebno odmah pozvati Hitnu pomoć“, kazala je Pejanović-Škobić.  

Pejanović-Škobić je također izrazila zadovoljstvo što se i u Mostaru i Hercegovini obilježava "Ljubičasti dan" i što se može razgovarati o bolesti od koje, kako je kazala, danas u svijetu boluje oko 50 milijuna osoba, od čega oko 6 milijuna u Europi. 

Na stručnom skupu, osim Boban-Raguž i Pejanović-Škobić, predavanje je održala dipl.medicinska sestra Kristina Vidović.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostar
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C