U veselom raspoloženju slavi se Isusovo rođenje

Božić
U veselom raspoloženju slavi se Isusovo rođenje

Božić je jedan od najvažnijih katoličkih blagdana koji slavi rođenje Isusa Krista, a u kršćanskom se svijetu slavi od četvrtog stoljeća. To je vrijeme obnavljanja vjere, darivanja i sjećanja. Pripreme počinju četiri tjedna prije Božića i to se razdoblje naziva Advent ili Došašće, a četiri nedjelje Adventa simboliziraju četiri tisućljeća iščekivanja od stvaranja svijeta do dolaska Isusa.

Prema pučkom vjerovanju, početak Adventa je bio blagdan sv. Kate koji je ujedno označavao kraj jeseni i početak zime, a važni datumi su bili dan sv. Barbare zaštitnice vatrogasaca, zatvorenika i rudara te sv. Nikole, zaštitnika pomoraca.

Brojni običaji za cilj imaju želju za blagostanjem, dobrim urodom, napretkom i dobrim zdravljem, a Božić je dan kada se s puno radosti, nade i žara u svečanom i veselom raspoloženju slavi Isusovo rođenje. Svaka obitelj koja slavi Božić ima i svoje vlastite običaje, od kojih su neki univerzalni, a neki su i unikatni i specifični za pojedina područja.

Na prvi dan Božića obično se ostajalo kod kuće i slavilo u krugu obitelji, a na drugi dan Božića, dan sv. Stjepana ide se u posjet rođacima, prijateljima i susjedima.

Koledanje ili čestitarenje činilo se pjevajući tradicionalne božićne pjesme, a čestitare bi se često darivalo, a mladići su djevojkama često kao tradicionalni božićni dar darivali tzv. božićnicu, ukrašenu jabuku.

Tradicija darivanja za Božić vuče podrijetlo od tri kralja i njihova darivanja malog Isusa. Tri kralja krenula su u Betlehem kako bi se poklonili Isusu i dali mu darove. Božić je prilika za obnavljanje veza i zajedništva, vrijeme dobrote i solidarnosti. Provedite ga sa svojim najmilijima u miru i ljubavi.

Franka Ipša

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista