Ulični svirači i brojni turisti na ulicama Sarajeva u ispraćaju stare godine

Sarajevo
Ulični svirači i brojni turisti na ulicama Sarajeva u ispraćaju stare godine

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine vlada  praznična atmosfera, ulice su prepune šetača koji su ovaj posljednji dan stare godine iskoristili za kupovinu i pripremu za najluđu noć u godini, kako je mnogi nazivaju.

Na svakom koraku sarajevske Ferhadije i Titove ulice kako javlja Fena čuju se različiti jezici i dijalekti što je dokaz da su se brojni turisti odlučili proslaviti dolazak Nove godine upravo ovdje, a na to ukazuje i činjenica da su smještajni kapaciteti u cijelosti popunjeni.

Prema procjenama Turističke zajednice Kantona Sarajevo za ovogodišnje praznike u Sarajevu se očekuje oko 100.000 turista.

Posljednje pripreme za javni doček su u tijeku, bina pored Sarajevo City Centra (SCC) s koje će večeras staru godinu uz građane Sarajeva i turiste ispratiti pjesme jedne od najvećih regionalnih zvijezda Zdravka Čolića je postavljena, a na tom mjestu bit će priređen i vatromet.

Također, organizatori trodnevnog novogodišnjeg slavlja pripremaju binu kod Vječne vatre s koje će 1. siječnja građane zabavljati Crvena jabuka.

Kao i svake godine, tradicionalno, na ulicama Sarajeva je  glazba koju izvode Romi, a brojni građani zastaju kako bi ih nagradili kojom markom i slušali njihovo izvođenje najpoznatijih pjesama poput "Nesanice", "Ederlezi", "Ramo, Ramo druže moj", ali i sevdalinki.

Uz okićene ulice, ulični prodavači na svojim štandovima pripremili su različite ukrase i poklone.

pogled.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C