Vlada HNŽ-a otkriva zašto su vraćeni migranti na putu za Mostar

izbjeglički val
Vlada HNŽ-a otkriva zašto su vraćeni migranti na putu za Mostar

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, niti Grad Mostar, nisu uopće kontaktirane niti konzultirane o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu“ , navodi Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Nakon što posljednjih dana BiH pogađaju vijesti o izbjegličkom valu migranata s postora Crne Gore i Srbije, predstavnici vlasti najavili su da više neće dopustiti formiranje novih naselja, nego da će ih se smjestiti u objekte za zbrinjavanje.

Riječ je o 270 ljudi, većinom ekonomskih migranta, koji su iz pravca Sarajeva u jutarnjim satima krenuli prema Mostaru, no Vlada Hercegovačko-neretvanske županije odlučila je zaustaviti njihov dolazak, jer kako kažu, nitko ih o tome nije obavijestio niti zatražio dopuštenje.

Pokušavamo riješiti ovu situaciju, za sada nemamo namjeru vraćati ih nazad. Iznenađeni smo jer nije bilo najave da će se ovo dogoditi. Malo je nelogično da netko s lokalnog nivoa zabranjuje da se netko preveze državnim cestama i smjesti u državni objekt“, rečeno je iz Ministarstva sigurnosti.

S druge strane, Vlada HNŽ-a ne planira posustati u svojoj odluci, te uz duboko suosjećanje cijele situacije drži do toga da se što prije pronađe najprihvatljiviji način za zbrinjavanje svih obitelji.

Držimo kako je donošenje takve odluke, ma tko da ju je donio, eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabiliziranja HNŽ, što nećemo dopustiti. Svjesni teške situacije u kojoj se nalazi većina osoba koje su se iz različnih razloga našle na području BiH, pozivamo odgovorna državna tijela da pitanja njihova boravka rješavaju na ustavan i zakonit način'', navodi Vlada HNŽ-a, prenosi Bljesak.info.

Stela Radojević

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista