Facebook podaci tri miliona korisnika zloupotrijebljeni nakon kviza osobnosti

PRISTUP SVIMA
Facebook podaci tri miliona korisnika zloupotrijebljeni nakon kviza osobnosti

Facebook podaci više od tri miliona osoba koje su radile kviz osobnosti objavljeni su na loše zaštićenoj web stranici i mogu im pristupiti neovlaštene osobe, piše New Scientist. Navodi se da su podatci sadržavali odgovore na kviz, da nisu navedena imena korisnika, ali da je otkrivena njihova dob, spol i status veze.

Za 150 tisuća ljudi otkrivene su i informacije o ažuriranju statusa. Svi ti podatci trebali su biti dostupni samo odobrenim istraživačima putem zajedničke web stranice. Međutim, New Scientist je otkrio da korisničko ime i lozinka kojima je odobren pristup podatcima mogu biti pronađeni za manje od minut, omogućujući svima da preuzmu osobne podatke.

Podatci su prikupljeni testom pod nazivom myPersonality, a navodno je šest miliona korisnika dopustilo da se njihovi podatci anonimno dijele s istraživačima. Tim koji stoji iza kviza dopustio je svakom istraživaču koji je želio koristiti podatke da im pristupi te je ukupno 280 osoba dobilo pristup, uključujući zaposlenike Facebooka i drugih velikih tehnoloških kompanija, navodi se u izvještaju.

Iz Facebooka su rekli da je kao dio tekuće istrage o zloupotrebi korisničkih podataka suspendirano 200 aplikacija koje su bile na čekanju za pregled. To uključuje i myPersonality.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Vedro
  • Temperature: 1°C