Amerikanci ulažu 2 milijade dolara u umjetnu inteligenciju

TEHNOLOGIJA
Amerikanci ulažu 2 milijade dolara u umjetnu inteligenciju

Istraživačka agencija Pentagona DARPA objavila je danas da je uložila 2 milijarde dolara u umjetnu inteligenciju za razvoj strojeva koji bi se mogli sami prilagoditi novim situacijama.

Taj novac će omogućiti Agenciji ministarstva obrane za razvoj novih tehnologija (Defense Advanced Research Projects Agency) da financira dvadesetak već pokrenutih planova i pokretanje brojnih drugih u sljedećih 12 mjeseci, precizirao je direktor DARPA-e Steven Walker na konferenciji za novinare blizu Washingtona.

"Ta ulaganja bi trebala transformirati računala kako bi postala stručan alat u rješavanju problema", dodao je Walker, prenosi se u priopćenju.

"Želimo proučiti kako strojevi mogu steći komunikacijske i kvazi-ljudske sposobnosti razmišljanja, prepoznavati promijenjenu situaciju ili okoliš i prilagoditi im se", objasnio je.

Sadašnji roboti, koliko god bili razvijeni i samostalni, ne mogu se jednostavno prilagoditi kada se pojavi nova tehnologija. Znanstvenici žele da se oni sami budu sposobni prilagoditi.

Među razmatranim aplikacijama, DARPA je navela ubrzanje procesa provjere identiteta.

Ali istraživanja DARPA-e, koje u potpunosti financira Pentagon, prvenstveno su namijenjene aplikacijama koje se koriste u sukobima, poput dronova koji bi u tom slučaju postajali sve autonomniji.

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista