Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Građani BiH sinoć svjedočili predivnom Krvavom Mjesecu

Najduža u ovom stoljeću
Građani BiH sinoć svjedočili predivnom Krvavom Mjesecu

Građani BiH sinoć su zajedno sa većim dijelom svijeta mogli da uživaju u pomračenju Mjeseca koji je ovom prilikom bio i najduži u 21. stoljeću.

Pomračenje Mjeseca nastaje prilikom ulaska Zemljinog prirodnog satelita u njenu sjenu, odnosno kada se Zemlja nađe između Sunca i Mjeseca. Kolokvijalni naziv "Krvavi Mjesec" dotiče se njegove prividne boje, a koju uzrokuje efekt poznatog pod nazivom "Rayleigh Scattering", gdje se grupe zelene i ljubičaste svjetlosti filtriraju kroz atmosferu.

Period totalnog pomračenja, kada Mjesec je potpuno zatamnjen, trajao je jedan sat i 43 minute. Lunarne ekstenzije će biti vidljive s bilo kojeg mjesta na Zemlji gdje je noć.

Tako je večerašnje pomračenje bilo vidljivo u Europi, na Bliskom istoku, u Africi, Australiji, većem dijelu Azije i Južne Amerike te u Velikoj Britaniji od 21 do 22:15 sati.

U isto vrijeme dok smo svjedočili pomračenju ili točnije Krvavom Mjesecu, Mars je bio na najbližoj udaljenoj točki od Zemlje od 2013. godine, a primijećen je u vidu sjajne crvene zvijezde u blizini Mjesec, prenosi Klix.ba.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.