Japan lansirao novi satelit za špijuniranje Sjeverne Koreje

INŽENJERSTVO
Japan lansirao novi satelit za špijuniranje Sjeverne Koreje

Mrežna stranica javne televizije NHK izravno je prenosila lansiranje 33. primjerka rakete H-2A iz baze Tanegashima na jugozapadu Japana.

“Satelit se odvojio kako je bilo i predviđeno i postavio u Zemljinu orbitu, misija je uspješna”, rekao je glasnogovornik Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA).

Zbog tajnosti misije izvedene u suradnji s Mitsubishi Heavy Industries (MHI), malo je informacija objavljeno o lansiranju, osim činjenice da je riječ o “satelitu za prikupljanje informacija” radarom koji se pridružuje postojećoj floti.

Riječ je o 33. ispaljivanju lansera H-2A kojega je postotak uspjeha sada veći od 97%.

Nadziranje kretanja u susjednoj Sjevernoj Koreji iz svemira osmišljeno je krajem 90-ih godina kada je ta izolirana komunistička zemlja izvela raketna testiranja. Od tada režim u Pjongjangu nije posustao već je, naprotiv, pojačao aktivnosti testiranja balističkih raketa, prenosi geek.hr.

Japanski špijunski sateliti omogućuju da se na tlu uočavaju predmeti od jednog metra, noću i preko slojeva oblaka, i to iz visine od nekoliko stotina kilometara. Mogu služiti za prikupljanje podataka o šteti izazvanoj prirodnim katastrofama, kao što su potresi, tsunami ili tajfuni.
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C