Je li ovo prva Da Vincijeva slika?

Veliko otkriće
Je li ovo prva Da Vincijeva slika?

Talijanski eksperti uvjereni su da su kod aristokratske obitelji Fenici pronašli neprocjenjivo vrijednu umjetninu te tvrde da je  djelo je nastalo 1471. godine, a potpisuje ga tada 18-godišnji Leonardo da Vinci i to je njegov prvi rad! 

Djelo se zove 'Arhanđeo Gabrijel', riječ je o poliranoj glinenoj ploči na kojoj je naslikan Gabrijelov profil, a autor se navodno potpisao u liniju kojom je obrubio donju Gabrijelovu čeljust. Potpis i godina nastanka gotovo su jedva vidljivi prostim okom.

Nakon tri godine znanstvenih istraživanja profesor Ernesto Solari i njegova kolegica Ivana Rosa Bonfantino - prvi je ekspert za djela ovog renesansnog umjetnika, dok je druga stručnjakinja za rukopis, objavili su da bi to ipak mogao biti majstorov prvi rad.

Vrlo očuvana slika pronađena je kod potomaka aristokratske obitelji Fenice iz Ravella. Nisu imali pojma o porijeklu umjetnine, kao ni to da bi mogla biti da Vincijeva.

"Srećom shvatili su odmah da bi to moglo biti nešto mnogo vrednije od ostalih predmeta koje su pronašli čisteći kuću, nakon čega su nas kontaktirali", kaže Solari.

Bonfantino je pak analizirala stotine primjeraka Leonardovih radova nikad se nije prije susrela s njegovim mladalačkim rukopisom, ali tvrdi da je 'vrlo, vrlo sličan' onome  s čim se susretala u ostalim njegovim rukopisima i djelima, javlja CNN.

"Kad se spomene Leonardo, onda nam je prva asocijacija 'Mona Lisa' i 'Posljednja večera' i 'stari Leonardo'. Sad konačno imamo uvid i u 'mladog Leonarda", kaže ona.  Zahvaljujući ovom djelu koje je ostalo do danas neotkriveno u posjedu obitelji Fenice, Solari kaže: "Nadam se da će ovaj rad ostati u Italiji - to je dio naše nacionalne baštine. Ovo djelo je najranije djelo Leonarda i ima njegov prvi prepoznatljivi potpis, a to je neprocjenjivo."

Nekoliko je detalja koji upućuju na to da bi ovaj crtež doista mogao biti najstariji autorski rad velikog renesansnog slikara. Prije svega, rađen je na tzv. majoliki - pečenoj a zatim poliranoj glini - pločici tipičnoj za to razdoblje, a uporabom infracrvenih zraka, eksperti su pronašli i da Vincijev potpis, te godinu nastanka. 

Profesor Solari kaže da je potpis tako sitan zato jer je u to vrijeme bilo pravilo da se majolike ne potpisuju, što objašnjava razlog zašto je autogram tako sitan, prostim okom gotovo nevidljiv.

"Da je bio imalo veći, narušio bi savršenu estetiku crteža".

CNN

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Vedro
  • Temperature: 1°C