Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Najveća kolonija kraljevskih pingvina je gotovo nestala

Poražavajuće stanje
Najveća kolonija kraljevskih pingvina je gotovo nestala

Najveća kolonija kraljevskih pingvina je gotovo nestala.

Te, nimalo optimistične, vijesti stižu s otoka Cochons koji je u arhipelagu Crozet kod Antarktike. Dotična kolonija se smatrala najvećom na svijetu, a sada vidimo da se dogodilo ono najgore: smanjila se u zadnjih 35 godina za gotovo 90 posto, upozoravaju nas znanstvenici.

Od početka osamdesetih godina proteklog stoljeća do danas, “kolonija se smanjila za čak 88 posto, s oko 500 tisuća na 60 tisuća parova za razmnožavanje”, navedeno je u studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Antarctic Science.

Polagani nestanak navedene kolonije nije ništa novo, o izumiranju druge najveće vrste pingvina poslije carskih smo već pisali i ranije. Za nevolje koje su ih snašle krivili su se vremenski uvjeti.

S obzirom na to da se u jedan par uračunavaju ukupno 4 životinje (roditelji i s njima dvoje mladih), to onda znači da na otoku sada živi oko 240 tisuće kraljevskih pingvina.

To je strahovito veliko smanjenje”, poručio je Henri Weimerskirch, inače glavni autor studije. “Ako je razlog u okolišu, tek onda nam ništa nije jasno”, dodao je.

Otkrivena šezdesetih godina 20. stoljeća, ta najveća kolonija se nalazi u prirodnom rezervatu u Južnim francuskim teritorijima (TAAF). Od osamdesetih se počela smatrati najvećom kolonijom kraljevskih pingvina na svijetu.

Do ove studije, populacija kraljevskih pingvina Južnog oceana procjenjivala se na 1.5 milijuna parova za razmnožavanje”.

Loše vijesti koje nam stižu s otoka Cochons “znače da smo izgubili gotovo cijelu trećinu globalne populacije,” zaključio je Weimerskirch.

Geek.hr

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.