NASA šalje helikopter na Mars

Prvi put u povijesti
NASA šalje helikopter na Mars

NASA šalje helikopter na Mars u sklopu sljedeće misije istraživanja Crvenog planeta. Let helikoptera imena Mars zakazan je za srpanj 2020. godine i demonstrirat će održivost i potencijal lebdećeg vozila na Crvenom planetu.

"NASA ima ponosnu povijest. Ideja helikoptera na drugom planetu je uzbudljiva. Helikopter Mars ulijeva nam puno nade u našu znanost u budućnosti, za otkrivanje i istraživanje misija na Marsu", rekao je administrator u NASA-i Jim Bridenstine.

Projekt helikoptera Mars započeo je u kolovozu 2013. kao projekt razvoja tehnologije u NASA-inom laboratoriju. Rezultat gotovo petogodišnjeg dizajniranja je vozilo teško tek 1,8 kilograma s trupom veličine loptice za softball.

S dvostrukim rotirajućim elisama, helikopter Mars imat će gotovo 3000 okretaja u minuti što je oko deset puta više od brzine okretaja elisa helikoptera na Zemlji. Također, helikopter sadrži solarne ćelije za punjenje litij-ionskih baterija i mehanizam grijanja kako bi bio topao tijekom hladnih noći na Marsu.

"Prikladno je da su Sjedinjene Američke države prva nacija u povijesti koja će poslati helikopter na Mars. Ovo uzbudljivo i vizionarsko postignuće potaknut će mladež diljem SAD-a da postanu znanstvenici i inženjeri", rekao je republikanski kongresnik John Culberson.

index.hr

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Vedro
  • Temperature: 1°C