Ćosić: Narod se stalno plaši mogućnošću dogovora

Govoreći o tome je li za HDZ sastanak u Laktašima – dogovor ili razgovor, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zdenko Ćosić za Plenum Federalne televizije je istaknuo da “stalno plašimo narod mogućnošću dogovora”, prenosi Dnevni avaz.

Rekao je da bi dogovor trebao biti ohrabrenje svima.

Ako su se politički akteri, legitimni predstavnici, vladajuća većina, dogovorili oko nečega – zar to ne bi trebalo biti ohrabrenje. A mi stalno ovdje miješamo kruške i jabuke. Kad zatreba, svaki mogući dogovor, koji nije u skladu, s recimo mojom političkom vizijom, odbacujemo, i to skrivajući se iza europskih vrijednosti.

Mi često čujemo kako se u tom dogovoru za rješenja ključnih problema BiH predložilo nekakvo kakvo nema nigdje u Evropi – pa što? Ni BiH ne postoji nigdje u Europi nego ovdje, sa svim svojim posebnostima. I zato i trebamo tražiti rješenja kakvog nigdje nema – kazao je Ćosić.

Osvrnuo se na pozitivne primjere Španjolske i Belgije i rješenja koja su te zemlje pronašle za svoje posebnosti.

Uzmimo rješenja koja su postignuta u Španjolskoj, oni su uspjeli naći rješenje za svoje posebnosti. Uzmimo Belgiju, to nigdje nema u Europi, nego u Belgiji. Što bi onda bio problem ako BiH nađe rješenje koje će odgovarati njenim specifičnostima.

Ustavni sud je jasno utvrdio da je konstitutivnost naroda krovno načelo Ustava BiH. Ako je to tako, kako se onda mogu bilo kakvi zakonski ili podzakonski akti izvoditi koji neće korespondirati s tim krovnim načelom. Sve što nije u skladu s tim načelom, upitna mu je ustavnost, istaknuo je Ćosić.

Kazao je da je svaki razgovor pozitivan, postoji spremnost za dijalog, a postoje i oni koji za to nisu spremni.

Dok god su politički akteri u BiH spremni za dijalog, mi možemo govoriti da “držimo glavu iznad vode”, poručio je Ćosić.

Post Ćosić: Narod se stalno plaši mogućnošću dogovora je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima