back to top

Cvjetna je nedjelja – početak Velikog tjedna koji nam daje nadu

TNT RADIO

Cvjetna je nedjelja ili Nedjelja Muke Gospodnje.

Na taj blagdan, Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.

Narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama zbog čega se na nedjeljnoj misi blagoslivljaju spomenute grančice.

Cvjetnica predstavlja početak Velikog ili Svetog tjedna i svojom simbolikom uvodi vjernike u razmatranje Kristove muke, smrti i uskrsnuća.

Običaji vezani za ovaj dan se razlikuju od mjesta do mjesta, ali jedan stari, narodni i vjerski običaj kojeg se Hercegovci drže je i umivanje u cvijeću koje se obično ubere dan prije, te potopi u lavoru vode.

Cvijeće ima simboliku “novog rođenja” ili “novog života”, a prije umivanja izmoli se Apostolsko vjerovanje ili neka druga molitva poput ove lijepe, starinske:

Umivam se, dragi Bože, u cvijeću, i molim te za svoju sreću. Molim se svom anđelu čuvaru, koji se umi u cvjetnoj vodi, da me, Božja ljubav preporodi!

Postoji i priča da se u noći u ovome cvijeću najprije umiju anđeli, a sutradan djeca i ostali ukućani, a poruka je da se duša opere u anđeoskoj vodi i cvijeću.

Cvjetnicom počinje intenzivna priprema za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Post Cvjetna je nedjelja – početak Velikog tjedna koji nam daje nadu je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima