back to top

Divlji konji u šetnji cestom u blizini Livna: Bogatstvo BiH jedinstveno u Europi

TNT RADIO

Kažu da je Livno jedino mjesto na svijetu uz Mongoliju gdje se može vidjeti ovoliko divljih konja na jednom mjestu

Fotografija nastala na prometnici u blizini Livna prikazuje bogatstvo Bosne i Hercegovine jedinstveno na području Europe – divlje konje koji neometano šetaju lokalnim putevima.

Divlji konji na području Livna koji su zakonom zaštićeni i velika su atrakcija za domaće i strane turiste, a nerijetko se mogu vidjeti u šetnji prometnicama.

Upravo jedan takav prizor bilježi i fotografija koja prikazuje divlje konje ovog kraja dok šetaju cestom, a u pozadini se mogu vidjeti vjetrenjače, prenosi Klix.ba.

Kažu da je Livno jedino mjesto na svijetu uz Mongoliju gdje se može vidjeti ovoliko divljih konja na jednom mjestu. Radi se o potomcima onih pitomih, koje su njihovi vlasnici 70-tih godina prošlog stoljeća, dolaskom mehanizacije, pustili u prirodu da žive slobodno.

S vremenom su se umnožavali i danas ih je na tom lokalitetu, prema procjeni, više od 800. Sada svakodnevno stotine razigranih konja na zaravni Kruzi trčkara oko starih kamenih trapova.

Na visoravni Kruzi i ljeti i zimi okupljaju se velika krda divljih konja, po kojima se livanjski kraj pročuo širom svijeta.

Večernji.ba

Vrtlarija Šarić Livno

relax-portal.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima