Dr. Dragan Čović na proslavi Dana grada Ljubuškog: Postoji samo jedna politika za Hrvate u BiH, preko Zagreba, Bruxellesa do Washingtona. Ni jedna druga, neka ostane zapisano.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, u svom govoru na proslavi Dana grada Ljubuškog čestitao je Dan grada Ljubuškog ističući da mu je zadovoljstvo biti u Ljubuškom i podijeliti radost s nazočnima u hotelu „Bigeste“, ali i svim ostalim građanima Ljubuškog. Naglasio je da je Ljubuški primjer nečega što treba slijediti.

Posebno je naglasio da za Hrvate u BiH postoji samo jedna politika, a to je ona koju danas slijedimo, preko Zagreba, Bruxellesa do Washingtona. „Ni jedna druga, neka ostane zapisano“, istaknuo je Čović.

Govor dr. Čovića prenosimo u cijelosti:

Poštovani prijatelji,

 u ovoj prepunoj dvorani ovdje od srca vas pozdravljam, gosp. gradonačelniče, predsjedniče Gradskog vijeća, svi naši gradski vijećnici, ali primarno svi žitelji našeg Ljubuškog, zadovoljstvo je danas biti s vama, podijeliti radost današnjeg dana, čestitati vam Dan grada Ljubuškog.

Toliko je toga kazano od nas koji smo došli izvan Ljubuškog da skoro ništa ne bi trebalo dodavati. Međutim, vi zaslužujete nekoliko riječi uz ovaj pozdrav i čestitke, da svi vi koji ste predstavnici na raznim razinama vlasti od općina, gradova, županija, entiteta, do vlasti na razini BiH možemo biti ponosni da smo danas u našem Ljubuškom kao primjeru nečega što treba slijediti. I to sam više puta naglašavao proteklih godina, kad sam govorio u sličnim prigodama vežući se za Ljubuški i grad Ljubuški.  

Ono što me danas čini ponosnim, da evo predstavljam jedan dio politike hrvatskog naroda u BiH i da zajedno možemo svjedočiti da se demografska strategija koju smo postavili kao dio politike HNS BiH može na najbolji način isčitavati kroz rezultate koje imamo u našem Ljubuškom, a dao Bog da je sve više općina i gradova u okruženju Ljubuškog koji mogu slijediti slične rezultate.

Stoga, dragi prijatelji koji činite izvršnu, zakonodavnu i političku vlast u BiH u ime hrvatskog naroda, od srca hvala što ste dio mreže koja želi dalje unaprjeđivati sve ono što mi želimo postići. Na jedan poseban način hvala vama domaćinima, a prije svega tebi Toni (Toni Kraljević) kad si uspio na ovakav način, kako te nahvali gospodin Nikšić, naš predsjednik Vlade F BiH, sa svim ministrima koji ste danas ovdje, s našom predsjednicom (Lidija Bradara), da pokažemo jednu novu dimenziju u razmišljanjima kako treba voditi politiku u BiH.  

Stoga ću vas ja uz ove pozdravne riječi, pozdraviti i u ime naše predsjedavajuće Vijeća ministara (Borjana Krišto), koja nije danas s nama ovdje, kao i dopredsjednice u HDZ-u i zastupnice u državnom parlamentu gospođe Darijane Filipović, koje su danas upravo na pregovorima, kako bi do kraja ovog tjedna, možda, usuglasili tri preostala zakona koja su nam na putu da otvorimo pregovarački proces s Europskom unijom. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe da to u konačnici završimo na pravi način.

Tako, ministre ( Gordan Grlić Radman) kad ste nas pozdravljali ovdje u ime Vlade RH, na poseban način Vam želim uzvratiti na pozdravima i upućenim riječima i Vama i gosp. Milasu, ali i svim dužnosnicima koji su ovdje u ime predstavnika vlasti na svim razinama iz RH. Ponos je imati partnera i prijatelja koji vas razumije, koji vas ohrabruje, koji često može biti i primjer kako ono što ste vi postigli kroz svekolike integracijske procese to možete prenijeti na nas u BiH.

Nama je to mnogo teže, ali sam uvjeren, upravo slijedeći ono što uvijek govorim, postoji samo jedna politika za Hrvate u BiH. To je ono što slijedimo preko Zagreba, Bruxellesa do Washingtona. Ni jedna druga, neka ostane zapisano.

Bez obzira koliko ćete vi nas nekad razumjeti u našim nastojanjima u BiH, to je politički pravac koji nema alternative za nas u BiH. Pogotovo za nas kao najmalobrojniji narod. Zbog toga i činimo sve da predvodimo sve pozitivne procese u BiH.

Vama mnogopoštovani oče provincijale (fra Jozo Grbeš), svim svećenicima nazočnim ovdje, gospodinu efendiji (Šemso Germić) hvala na jednom ohrabrenju koje nam dajete, blagoslovu koji imamo da možemo dostojno stajati ispred vas uz sve naše projekte koje imamo i ono što je posebno važno da taj duhovni karakter obilježja koja izučavamo s vama i prenosimo na naše najmlađe, a ima ih sve više, i u našem Ljubuškom, možemo raditi za dobro svakog čovjeka u BiH. I ja sam osobno na to izuzetno ponosan.

Stoga, dragi prijatelji, sve ovo što ste vidjeli kroz ovaj kratki video uradak ( video izvješća gradonačelnika Markotića), ono što ste čuli od predsjedavajućeg Gradskog vijeća, od našeg gradonačelnika neka bude primjer kako ovu 2024. godinu, kroz onaj zaključak u kojem ste iznijeli što je sve cilj, trebamo nadopuniti kako sa sredstvima koja dolaze sa županijske razine, entitetske razine, naravno razine Vijeća ministara odnosno razine BiH, ali jednako tako i Vlade RH. I stoga jedno neizmjerno hvala vama u Vladi, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i svim ministrima u Vladi. Ja sam siguran da se malo tko može pohvaliti time da najmanje na razini mjeseca, netko od resornih ministara Vlade RH ne posjeti bar neki dio BiH. E, to je strateški odnos prema susjedu, prema nekome kome se želi otvoriti vrata EU i drugih integracija, ali isto tako stvoriti i ambijent za pravi život.

Mi ćemo danas uz ovu svečanost imati i nekoliko političkih sastanaka, pa je i s te strane Ljubuški dao jednu dimenziju. Stoga me veseli da je ovdje i predsjednik Vlade F BiH sa svojim ministrima jer ćemo razgovarati o puno tema koje nam mogu olakšati funkcioniranje naše Vlade F BiH. Moramo iskreno kazati nije to nimalo lako. Ambijent u kojem mi radimo nije baš uvijek s onim vjetrom u leđa koji bi trebao olakšati rad svih ministara, ali na nama je da to uradimo kako priliči. I stoga ne sumnjajmo da ćemo i dalje biti uz naš Ljubuški, da ćemo moći biti ponosni na rezultate koje vi dajete i nemojte se uopće, na bilo koji način ograničavati da projekte koje osmišljate prezentirate, da se isfinanciraju s drugih razina vlasti i time rasterećujemo vaš proračun da bude posvećen i drugim stvarima kako to ustav i zakon definiraju.

Možda sam bio nešto duži, ali mislim da ova prepuna dvorana zaslužuje da danas možemo kazati da smo ponosni, da smo dio vas. Da smo ponosni na to što gradimo jedno novo moderno društvo, da me veseli da se u Ljubuški kao gost dolazi s osmijehom i odlazi s osmijehom, da se u Ljubuškom živi s osmijehom. Neka tako bude i ubuduće.

Još jednom od srca čestitam svima onima koji slave današnji dan, žiteljima Ljubuškog, vama koji predvodite vlast želim čestitati Dan grada, ali isto tako svim dobitnicima priznanja koja su zaslužili jer su sebe ugradili u Ljubuški. Želim čestitati na tim priznanjima, a i pozivam vas da budemo uz naš Ljubuški i da živimo našu domovinu BiH. Svako vam dobro i živjeli.

Radio Ljubuški

Objava Dr. Dragan Čović na proslavi Dana grada Ljubuškog: Postoji samo jedna politika za Hrvate u BiH, preko Zagreba, Bruxellesa do Washingtona. Ni jedna druga, neka ostane zapisano. pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

radioljubuski.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima